Marić imenovao Arara bez suglasnosti Dobrovića

Autor: Marija Brnić , 15. siječanj 2017. u 22:01
Foto: PIXSELL

Upravnom vijeću CERP-a prijedlog zamjene za čelnika Plinacroa nije stigao iz resornog ministarstva.

Prošlotjedna odluka ministra državne imovine Gorana Marića o izboru novog predsjednika Uprave Plinacroa Ivice Arara neće se, prema saznanjima Poslovnog dnevnika, promptno provesti kao u nekim drugim slučajevima u kojima su proteklih 15 dana odabrani kandidati za menadžerske pozicije u više državnih tvrtki.

Samu odluku, premda je riječ o poduzeću s liste strateških državnih kompanija, nije inače donijela Vlada, nego upravno vijeće Centra za restrukturiranje (CERP), kojemu je ta uloga prepuštena prije godinu i pol zbog europskih pravila o unutarnjem tržištu prirodnog plina i uvjetima pristupa mrežama za transport plina. Međutim, CERP-ovom upravnom vijeću kojim predsjedava Marić prijedlog zamjene za dosadašnjeg čelnika Plinacroa Marina Zovka nije stigao od resornog Ministarstva zaštite okoliša i energetike na ćelu kojega je Slaven Dobrović, niti je ono dalo odobrenje za njegovo usvajanje, pa će se odluka koja je na dnevni red upravnom vijeću CERP-a "servirana" u zadnji tren, iznova staviti u razmatranje.

Uoči daleko težih odluka koje čekaju energetski sektor, posebice u slučaju HEP-a i njegove uloge u otkupu dionica Ine od mađarskog strateškog partnera, izbor novog predsjednika Uprave Plinacroa dodatno dobiva na važnosti. Tako izbor šefa Plinacroa postaje svojevrstan lakmus-papir ne samo u odnosima dva partnera u Vladi; HDZ-a i Mosta, nego i u utvrđivanju stvarnog statusa Ministarstva energetike u donošenju svih bitnih odluka o tvrtkama iz njegove nadležnosti. Za razliku od Plinacroa, u prvom slučaju kadroviranja u tom resoru, imenovanju novog šefa LNG Hrvatska na zatvorenoj sjednici vlade prije dva tjedna, ministarstvo Slavena Dobrovića bilo je konzultirano i dalo je odobrenje da na mjesto Mladena Antunovića bude postavljen Antun Kranjčec.

No, općenito, sve više inicijativu u vrućim pitanjima koje se tiču tvrtki iz energetskog sektora preuzela je proteklih tjedana ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić. Da li je njezin izbor bio i novi kandidat za čelnika u Plinacru, u Mostovom ministarstvu nemaju saznanja, no svakako ne žele da taj slučaj preraste u pravilo. Jer, nakon Plinacra i LNG Hrvatska slijede odluke o kadrovskom popunjavanju i u vrhu ostalih državnih energetskih tvrtki od HEP-a i Ine do Podzemnog skladišta plina i Janafa, a u čijem kreiranju nadležno ministarstvo nikako ne želi biti zaobiđeno. Tim više što osim u upravnom vijeću CERP-a Ministarstvo zaštite okoliša i energetike svoje predstavnike nema niti u ostalim vladinim tijelima koja raspravljaju i donose odluke o kadrovskim pitanjima, od vladinog povjerenstva za strateška poduzeća do vladine koordinacije za upravljanje državnom imovinom, na čelu kojih je ponovno ministar Goran Marić.

No, osim na razini Plinacroa, ispravnost nove politike kadriranja koju zagovara Goran Marić iz Mosta namjeravaju u cijelosti preispitati. Jer, kaže nekoliko sugovornika iz njihovih redova, imenovanje privremenog menadžmenta po skraćenom postupku nije dobra praksa, budući da se promjena upravljačkog kadra itekako odražava na kompanijsko poslovanje i na dinamiku donošenja odluka, a posebice u slučajevima kada se nove menadžere imenuje na mandate od šest mjeseci, uz istodobno provođenje javnih natječaja. Umjesto brzanja s dovođenjem novih ljudi, Mostovci su skloniji da se ubrza postupke provođenja javnih natječaja, kako bi se javnom i jasnom procedurom privuklo kandidiranje što kvalitetnijih kadrova.

U slučaju nacionalnog operatera transporta plina, inače, od više sugovornika iz redova Mosta čuje se kako su oni zadovoljni radom i stručnošću dosadašnjeg predsjednika Uprave Plinacroa Marina Zovka, ugledom koji ima u struci, posebno u inozemstvu, a pozitivan dojam ostavio je i projektima koje je za Plinacro dosad pokrenuo ili pripremio, a koji su uglavnom međunarodnog karaktera. Zovko je inače nestranačka osoba i imenovan je još 2013., čak uz negodovanje jer nije iz stranačih kvota tadašnje vladajuće Kukuriku koalicije. Mandat mu k tome traje još nekoliko mjeseci. Potencijalni nasljednik kojeg je odabrao Goran Marić, Ivica Arar, također je osoba iz sustava Plinacroa, gdje je na poziciji direktora sektora prodaje transportnih kapaciteta. Za Mostovce Arar nije apriori nepoželjan kandidat, no njegov CV i kvalitete, smatraju, treba razmotriti kroz procedure koje su, uostalom, i zakonski propisane.

Komentirajte prvi

New Report

Close