Goldman Sachs: Čekamo poteze Trumpa

Autor: Poslovni dnevnik , 10. siječanj 2017. u 22:00
Goldman Sachs ističe da je reforma korporativnog poreza glavni izvor nade/REUTERS

Prognozira da će porezna reforma, dolar i plaće usmjeriti dioničko tržište u 2017.

Goldman Sachs identificirao je veliku trojku, tri  faktora koja će oblikovati obrise dioničkog tržišta u ovoj godini. Svima im je zajedničko da ovise o budućim politikama Donalda Trumpa.

Porezna reforma, snaga dolara i brzina rasta plaća odredit će smjer američkog tržišta, smatra glavni strateg banke za equity u SAD-u David Kostin. "Reforma korporativnog poreza glavni je izvor nade", istaknuo je. Posebice to vrijedi za sektore opterećene višim stopama poreza, poput maloprodaje, proizvodnje energije i potrošnih dobara, prenosi Bloomberg. Budući da je neizvjesno u koji će se oblik prijedlozi pretočiti po izlasku iz Kongresa, Goldman je razmatrao nekoliko scenarija i efekt na S&P 500 kompanija.

Smanjenje poreza na 25 posto (s 35 posto), primjerice, povećao bi profitabilnost najvećih kompanija za 8 posto. Vrijednost dolara skočila je odmah nakon izbora na očekivanjima ulagača da će Trumpovi potezi osnažiti domaće stope rasta. Čak i pošto je dolar probio 14-godišnji rekord prošlog tjedna, Goldman vjeruje da ima još prostora za rast ako nova administracija bude pojačano trošila javni novac na infrastrukturu i provodila regulatorne rezove.

Očigledan plan jest kupnja dionica kompanija koje ostvaruju većinu prihoda u SAD-u.  Konačno, rast plaća koji je zamjetan u posljednje vrijeme nesumnjivo je dobra vijest za prosječnog radnika, no kompanijama znači više troškove radne snage. Plaća po satu porasla je najbrže od kraja recesije oko 2,9 posto u prosjeku i taj bi skok najviše mogao udariti fast food restorane i maloprodajne lance. 

Komentirajte prvi

New Report

Close