BiH će ponovno ostati bez novca iz IPARD-a

Autor: Poslovni dnevnik , 18. listopad 2016. u 21:59
BiH je već jednom izgubila 210 milijuna eura iz europskih fondova za poljoprivredu

Uvjete EK za povlačenje bespovratnih sredstava, osnivanje jedinstvene agencije za plaćanje i upravljačkog tijela za poljoprivredu na razini cijele države blokira RS.

Bosna i Hercegovina još nije osnovala jedinstvenu agenciju za plaćanje i upravljačko tijelo za poljoprivredu na državnoj razini i ponovno riskira gubitak sredstva iz bespovratnih fondova Europske unije.

EK je jasno rekla da bez ispunjena ta dva uvjeta do kraja ove godine BiH ispada iz financijskim planova, javlja FTV. BiH je već jednom izgubila 210 milijuna eura za sektor poljoprivrede jer nije osnovala dva tijela na državnoj razini za nadzor i koordinaciju sredstava iz EU-a. Još prije četiri godine počeo je s radom ured koji zapravo nema nikakvu funciju, osim što je priredio plan agencije za plaćanje za sredstva iz IPARD-a.  "Taj dokument smo proslijedili Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa koji bi trebao biti proslijeđen Vijeću ministara za daljnje dogovore", navodi Hamdija Čivić, direktor Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sustava plaćanja u poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju BiH.

Budući da je u BiH sve stvar dogovora, tako je agencija za plaćanja i upravljačko tijelo u području poljoprivrede umjesto tehničkog postalo političko pitanje, navodi FTV.  "Predstavnici RS-a vrlo su jasno rekli, kroz radne grupe koje su osnovane prije nekoliko godina, da jedna takva agencija ili upravljačko tijelo ne bi trebala biti na razini države", ističe Samira Nuhanović-Ribić, analitičarka Vanjskopolitičke inicijative BiH. Pretpristupni program Europske unije IPARD, koji BiH još nije počela koristiti, dio je Instrumenta pretpristupne pomoći za Ruralni razvoj. Za Hrvatsku, koja je članica EU-a, ta sredstva bila su samo odskočna daska za povlačenje drugih sredstava, objašnjava FTV. 

Komentirajte prvi

New Report

Close