Koliko dnevno troše hotelski gosti u Zagrebu

Autor: Bernard Ivezić , 19. rujan 2016. u 14:01
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

U prvih osam mjeseci metropolu posjetilo 700 tisuća turista, a broj noćenja skočio na 1,28 milijuna.

U Zagrebu je u prvih osam mjeseci bilo turista gotovo koliko i stanovnika, njih 700 tisuća, a prosječna dnevna potrošnja hotelskih gostiju, koji su unatoč procvatu malog privatnog smještaja i dalje dominantni, a koji se zadržavaju dva do tri dana, je 123 eura, odnosno 929 kuna.

Tvrdi to direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld koja je u intervjuu Novom listu navela da su do 1. rujna zabilježili pet posto više gostiju i 12 posto više noćenja, njih 1,28 milijuna. Pri tome Bienenfeld ističe da je Zagreb sedmi po broju noćenja u Hrvatskoj. Prema Booking.com-u, cijene hostela kreću se od 75 kuna na više, apartmana od 200 kuna, a hotela od 300 kuna na više. Za razliku od ostatka Hrvatske turizam u Zagrebu bilježi uspjeh zbog toga što se grad profilirao kao cjelogodišnja destinacija. No, uz  brojne festivale grad sada traži i nove inovativne ponude zbog čega je pokrenuo i prvi turistički startup akcelerator u Hrvatskoj.

Bienenfeld navodi da je u prvih osam mjeseci najviše turista došlo iz Njemačke, Italije i Španjolske od bližih tržišta te iz SAD-a i Južne Koreje od dalekih tržišta. Prema podacima TZ Zagreb 35 posto smještajnih kapaciteta nalazi se kod malih, privatnih iznajmljivača, odnosno njih 4500 kreveta. U posljednjih deset godina broj registriranih malih iznajmljivača skočio je s 42 na 1200. Ukupan broj smještajnih kapaciteta je pak 15 tisuća, dok tijekom ljeta zbog otvaranje studentskih domova u Zagrebu na raspolaganju bude 18 tisuća kreveta. Grad želi produžiti boravak turista kroz razvoj specifičnih ponuda, poput medicinskog turizma.

Komentirajte prvi

New Report

Close