Kažu nam kupci da ne bismo trebali imati veće cijene od Njemačke, Francuske ili Belgije, a ne znaju da su naša ulaganja u proizvodnju krumpira 40% veća nego u tim zemljama. Moramo izdvojiti 40% novca više za sjemenski krumpir, gnojivo i druge troškove od njih pa ne znam kako da im konkuriramo s cijenama, ogorčen je Damir Mesarić, proizvođač krumpira iz Belice, međimurskog sela u kojem se proizvede najviše krumpira u Hrvatskoj.
No zlatna vremena za njih su prošla. "Bolje smo živjeli prije 20 godina, kad smo imali sedam hektara krumpira, nego danas s 20. Danas više delamo, a manje dobimo", kaže Nenad Novak. Uništava ih uvoz i prodaja krumpira u trgovačkim centrima po akcijskim cijenama, baš u vrijeme berbe. "Krumpir je stalno na akcijama. Jedan trgovački lanac snizi cijenu, idući tjedan to napravi drugi, prati i treći, i uskoro dolazimo do cijene koja nam ne pokriva ni ulaganje. Nama treba najmanje 1,50 kuna po kg da nešto zaradimo i ulažemo dalje u proizvodnju. S 1,30 kn možemo samo pokriti troškove bez ikakve zarade", objašnjava Mesarić, koji je i predsjednik Međimurske udruge proizvođača merkantilnog krumpira, čiji se članovi žale na preniske otkupne cijene koje im nude otkupljivači.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu