PBZ prodao sva potraživanja prema IGH-a

Autor: Suzana Varošanec , 20. srpanj 2016. u 22:00
Transakcija bi mogla imati pozitivan učinak na IGH/M.L./PIXSELL

Kupac dugovanja od 121,7 milijuna kuna je zagrebačka tvrtka B2 Kapital.

PBZ, jedan od velikih vjerovnika Instituta IGH, ali ne i njegova glavna banka, prodala je svoja potraživanja koja ima prema tom dužniku. Kupac je B2 Kapital, zagrebačka tvrtka iza koje stoji strani kapital, a koja ovime intenzivira svoje operacije s akvizicijama rizičnih bankarskih plasmana u hrvatskom gospodarstvu.

Predmet transakcije su krediti s valutnom klauzulom te plasmani temeljem ugovora o izdavanju obveznica IGH-a u ukupnom iznosu od 121,7 milijuna kuna na dan 31. svibnja. Kupoprodajni ugovor je sklopljen 10. lipnja, dok je IGH s time upoznat krajem prošlog tjedna, što se i navodi u kompanijskoj obavijesti na Zagrebačkoj burzi. IGH je time prvi put suočen s promjenom u redovim vjerovnika realiziranoj na navedeni način.

Učinci na poslovanje tvrtke temeljem toga ipak ne mogu biti značajni jer tvrtka ima sklopljenu predstečajnu nagodbu, i sve teče u skladu s njome, kao i posebnim sporazumom s PBZ-om. Na naš upit, Iz Uprave IGH-a samo su izvijestili kako očekuju prvi sastanak s Upravom B2 Kapitala. Inače, sudeći prema modelu po kojem posluju slični fondovi, ova transakcija može imati i pozitivni konačni utjecaj na poslovanje IGH-a, ali pod uvjetom da se zadovolje svi interesi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close