Ministar turizma Anton Kliman najavio je smanjenje proračuna za turizam, je li sezona ugrožena?

Autor: Maria Mrvelj , 13. ožujak 2016. u 22:00
Jako Andabak, predsjednik HUP Udruge ugostiteljstva i turizma

Jako Andabak navodi da niti jedna odluka bivših Vlada nije značajno utjecala na turizam pa ne bi ni ova trebala.

Nikakvo ugrožavanje sezone ne dolazi u obzir. Ako turizam ovisi o nekih tridesetak milijuna kuna onda bolje da niti ne postoji.

Niti jedna odluka bivših Vlada nikada nije utjecala značajno na turizam u našoj zemlji pa ne bi trebala niti ova. Naš turizam održavaju vanjski utjecaji, poput prirodnih ljepota i dostupnosti. To nas ističe među konkurentnim turističkim zemljama i zbog toga nas nekakvih 30-ak milijuna neće sigurno unazaditi.

Kako će to utjecati na Vas kao poslodavce u turističkom sektoru?
Neće imati značajan utjecaj. Kao što sam prethodno naveo, naši prirodni resursi dovoljno potiču domaći turizam, te ga ništa ovakvo ne može oštetiti. Ono što bih osobno uveo kao mjeru u turizmu je regulacija PDV-a prema konkurentnim zemljama, što bi značajno privuklo investicije kao i velik broj turista.

Ministar Kliman također je najavio i poboljšanje pozicije na tržištu unatoč rezovima. Slažete li se s tim?
Slažem se s ministrom Klimanom. Smatram da je ove godine situacija na tržištu jako povoljna za nas. Ne zbog nekakvih rezova ili poteza Vlade, već zbog loše konkurencije. Naime, ove sezone imamo jednu sigurnosnu prednost nad ostalima. Mnoge se zemlje bore s izbjegličkim valom u turističkim mjestima, dok kod nas to nije slučaj i u nadolazećoj sezoni će sigurno igrati veliku ulogu. Vlada bi trebala potpomoći ozbiljnije investicije u zemlji. Imamo veliku prednost i to bismo trebali iskoristiti. Ovo je jedna povijesno važna situacija koja se trenutno događa i sada je pravo vrijeme za nove poteze, za značajan iskorak u turizmu Republike Hrvatske. 

Komentirajte prvi

New Report

Close