Bernhard Url čelni je čovjek kad je u pitanju sigurnost hrane u Europi. U Hrvatsku stiže prvi put otkako je na čelu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) sudjelovati na konferenciji o sigurnosti hrane i rizicima u Osijeku. O tome koliko je sigurna hrana koju jedemo, zašto su bakterije i mikotoksini veća briga od pesticida i zašto ga ne zabrinjava GM hrana, razgovaramo za Poslovni dnevnik.
O čemu ćete govoriti u Osijeku, trebamo li biti zabrinuti zbog sigurnosti hrane?
Ne, ne treba se brinuti zbog sigurnosti hrane. Govorit ću o europskom sustavu koji nadzire sigurnost, dobroj suradnji u Europi koja je jedna od ključnih odrednica uspjeha. Posao EFSA-e je znanstveno određivanje rizika za hranu, od kemijskih, mikrobioloških, rizika genetski modificiranih organizama te pesticida. Kad procijenimo rizik, dajemo mišljenje 'risk menadžerima', odnosno političarima, u našem slučaju uglavnom Europskoj komisiji.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Ha, ha, ha [emo_plazi]
Jeste li probali Američku hranu ?
Uključite se u raspravu