Erjavec: Tvrdnje o Piranskom zaljevu su glupost u predizbornoj kampanji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. srpanj 2015. u 16:38
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova za poslijepodne je najavilo službenu pismenu reakciju na današnje pisanje “Večernjeg lista”.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova za poslijepodne je najavilo službenu pismenu reakciju na današnje pisanje "Večernjeg lista" o navodnom lobiranju Slovenije kod arbitražnih sudaca i kontaktima slovenskog člana arbitraže Jerneja Sokolca s predstavnicima slovenske vlade tijekom samog arbitražnog postupka, a na objavu je već reeagirao slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Erjavec službeno boravi u Francuskoj na godišnjem odmoru, a u izjavi koju su prenijeli mediji tvrdnje hrvatskog lista nazvao je "glupošću", a stvar povezuje s atmosferom u Hrvatskoj pred predstojeće parlamentarne izbore.

"To je glupost i dio izborne kampanje", kazao je Erjavec. Slovenski ministar vanjskih poslova i u svojim je nedavnim istupima o arbitražnom postupku i navodnom kašnjenju objave pravorijeka arbitraže izlazio s tvrdnjama da se to događa zato što je u Hrvatskoj odluka arbitraže važno političko pitanje koje će imati težinu pred odlučivanjem birača kome dati svoj glas na izborima i da je to "vruća tema" među hrvatskim strankama.

Kako prenosi Slovenski radio, premijer Miro Cerar nije želio komentirati otkrića hrvatskog lista, rekavši da ne želi davati komentare o arbitraži sve do kraja postupka, ali je članak "Večernjeg lista" nazvao "očitim pokušajem utjecanja na odluku arbitražnog suda".

Slovenski mediji navode da je slovenski sudac u petočlanoj arbitraži Jernej Sokolec, koji se po informacijama "Večernjaka" o stajalištima svojih kolega o graničnom prijeporu konzultirao s Ljubljanom, čime se radila strategija mogućih utjecaja na suce, izjavio je da nikada nije imao kontakte s predstavnicima slovenske vlade, kako to tvrdi hrvatski dnevnik.

Simona Drenik, službenica slovenskog ministarstva vanjskih poslova i jedna od dviju slovenskih službenih opumoćenica pri arbitraži, kazala je za slovenske medije da je "iznenađena" pisanjem "Večernjeg lista" te dodala kako je ured arbitražnog suda prije dva tjedna i hrvatsku i slovensku stranu savjetovao da o tijeku arbitraže i presudi ne daju nikakve izjave.

Komentirajte prvi

New Report

Close