Prije točno pet godina, u lipnju 2010., osnovana je Udruga Hvarski vinari, sa svrhom promoviranja tog otoka kao vinske destinacije. U kratkom roku udruga je s projektom Hvar – otok vina okupila desetak najvažnijih lokalnih vinara koji sada nastupaju zajedno. Udruzi je važan izravan dodir s kupcima, pa tako ljeti, u suradnji s turističkim zajednicama, organiziraju razna događanja na otočkim trgovima, poput degustacija hvarskih vina. “Hvar nazivamo Otokom vina zbog njegove duge povijesti u vinarstvu i vrhunskih vina. Dinamični krajobraz otoka čini ga zanimljivim oku, ali i u vinogradarskom smislu. Strme padine na južnoj strani Hvara protežu se od Zavale, preko Medvid Bada, Ivan Dolca do Sv. Nedjelje, na kojima se uzgaja plavac mali, a u manjoj mjeri i druge sorte poput pošipa. Ovi položaji okupani su suncem i morskim zrakom, najznačajniji su dijelovi hvarskog vinogorja, s kojih se dobivaju najbolja vina. S druge strane otoka, krajobraz je bitno drugačiji, planinski hrbat lomi se u brežuljke na kojima raste plavac mali, darnekuša, bogdanuša… Brežuljci se spuštaju prema Starogradskom polju, gdje se pretežito uzgajaju bijele sorte, kuč, bogdanuša, maraština, prč”, kaže Ivana Krstulović Carić, predsjednica udruge. U Starogradskom polju, zaštićenom od strane UNESCO-a, vinova loza, maslina, i druge mediteranske kulture uzgajaju se u kontinuitetu već više od 24 stoljeća. Na tom se prostoru najsačuvanijeg grčkog katastra na Mediteranu prožimaju svi slojevi vremena ljudskog djelovanja zapisani u kamenu, od ilirskih tumula, grčkih hramova, rimskih villa rustica, do težačkih trima. Točno vrijeme sadnje prvih hvarskih vinograda nije poznato, ali je zasigurno da je proizvodnja vina bila značajan dio ekonomije kolonije Pharos. Amfore s pečatom Pharosa nađene su na ilirskom kopnu, što pokazuje da se u to doba odvija trgovina među Grcima i Ilirima, a koji su između ostalih alkoholnih napitaka, poput medovine, i piva pili i vino. Vino je kroz cijeli tijek vremena važno trgovačko dobro, njime se trguje kako bi se pribavile namirnice koje na otoku nedostaju, pa uz lov plave ribe predstavlja glavnu pokretačku snagu otoka. Hvarani su svoje vino prodavali u Veneciji i na Bečkome dvor. Na vinu se temeljio gospodarski rast otoka, no ono je bilo i uzrok velike propasti. Naime, dolaskom ‘američkih pošasti’- filoksere, peronospore i pepelnice- vinogradi propadaju, a otočani ostali bez izvora prihoda i iseljavaju se. Danas je na Hvaru pod vinogradima niti deset posto nekadašnjih površina. Stagnacija traje već stotinu godina, no sada bi hvarski vinari nove generacije mogli napokon dovesti do preokreta.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu