Zaključci o slučaju franak od kojih ne treba očekivati previše

Autor: Jadranka Dozan , 17. lipanj 2015. u 21:59
Zoran Bohaček, Hrvatska udruga banaka/ P. Macek/PIXSELL

Sjednica Odbora za financije.

Tematska sjednica Odbora za financije i državni proračun na temu problema kredita vezanih uz švicarski franak rezultirala je sa šest zaključaka koji će se proslijediti sabornicima.

Prvi od njih ne zvuči ohrabrujuće ni ozbiljno i nekako je na tragu ocjena dijela sudionika da je posrijedi bio tek igrokaz koji je trebao pokazati da se, eto, politika brine za teškoće dužnika. U tom se zaključku kaže da bi od 1. srpnja 2015. banke trebale potpisati anekse ugovora o kreditima te "obračunati preplaćene kamate temeljem presude Vrhovnog suda". Temeljem te presude to jednostavno nije moguće jer njome nije jednoznačno utvrđena preplaćenost kamate, niti je u ocjeni nepoštenosti načina njihova mijenjanja definirano kako bi izgledao pošteni način.

Mimo toga, zaključeno je da se banke pozivaju da predlože sveobuhvatno rješenje problema tih kredita, s analitičkim podlogama i simulacijama, a od HNB-a se očekuje da dostavi novo izvješće o toj problematici te prijedloge za olakšavanje pozicije tih dužnika. Skup je podržao i hitnu izradu zakona o stambenom kreditiranju kojim bi se ubuduće spriječili sadašnji problemi, a isto vrijedi i za zakonske prijedloge za smanjenje zateznih kamata te uvođenje instituta stečaja potrošača.

Zaključno, predloženo je da se Vlada zaduži da po dostavi prijedloga banaka davatelja kredita u CHF-u te HNB-a pripremi paket regulatorno-poreznih mjera. Neslužbeni izvori s tim u vezi tvrde da je prijedlog seta promjena poreznih zakona Ministarstvo financija već dobilo. Sve u svemu, od tih zaključaka ne treba očekivati previše, iako su neki od benevolentnijih sudionika atmosferu skupa ipak iščitali kao konstruktivnu.

Komentirajte prvi

New Report

Close