Lučkoj upravi Rab jedinica: nema web, poslovne knjige loše

Autor: Marija Brnić , 20. svibanj 2015. u 22:00
Rabu zamjerke u gotovo svim kategorijama/FOTOLIA

Uvjetno mišljenje dobila je i Rijeka, kojoj su zamjerili kašnjenje projekta Rijeka Gateway.

Od 29 lučkih uprava u Hrvatskoj državni revizori pročeljali su njih 14 i utvrdili: šest ih posluje bez zamjerki, sedam je dobilo uvjetno mišljenje, a jedna je lučka uprava, županijska u Rabu, dobila negativnu ocjenu.

U društvu pozitivaca su lučke uprave u Osijeku, Vukovaru i Zadru, na koje revizori ni ranije nisu imali zamjerke, a za razliku od prethodnih izviješća pridružile su im se i lučke uprave Split, Slavonski Brod te Šibensko-kninske županije. U Lučkoj upravi Rab, kojoj je na čelu kao v.d. ravnatelj od osnutka 1999. Vanja Debelić, revizori su našli nepravilnosti u gotovo svim promatranim područjima, čak i to da još nema web stranicu, što je zakonska obveza. Negativnom mišljenju pridonijelo je to što nema sustav unutarnjih kontrola, pa se i pojavljuju krivi koraci u računovodstvenom poslovanju, naplati i evidentiranju prihoda, postupcima javne nabave.

 

11lučkih

uprava imalo je višak prihoda. Manjak bilježe Rijeka, Senj i Sisak

Među ostalim, Lučka uprava Rab nema cjelovit godišnji plan rada, poslovne knjige nisu zaključene do roka za predaju financijskih izviješća, a u njima su naknadno evidentirane pojedine poslovne promjene. Podaci u poslovnim knjigama Lučke uprave Rab odudaraju od onih u godišnjim financijskim izviješćima, a u 2013. stornirali su 18 računa u iznosu od gotovo milijun kuna, koji u poslovnim knjigama nisu bili evidentirani. Revizija ih upozorava i na to da za naplatu dospjelih potraživanja nije dovoljno slati opomene, pa se valja potruditi tužbom i drugim pravnim mjerama izbjeći zastaru.

Uprava je obećala u tu svrhu angažirati odvjetnika, dok će za problem neuredne evidencije gotovinske naplate lučkih pristojbi i naknada koji joj je također naveden u listi za korekcije prihvatila obvezu nabave triju prijenosnih blagajni. U društvo sedam lučkih uprava koje su dobile uvjetno mišljenje revizori su uvrstili Rijeku, Pulu, Senj, Sisak, Dubrovnik te Cres i Krk. Lučka uprava Pula isplaćivala je, primjerice, radnicima stimulacije bez propisanih kriterija i na temelju odluka ravnatelja.

U Krku nisu u financijski plan unijeli pojedine vrste prihoda, a Riječanima je zamjereno što kaskaju u realizaciji ulaganja u projekt Rijeka Gateway, koji se financira kreditom Svjetske banke uz odobrenje Vlade RH. Ne odvijaju se, utvrdili su, radovi prema planu, nisu ispunjeni zacrtani ciljevi projekta u razdoblju od 2004. do 2014. godine, a prolongirani su i rokovi korištenja kredita te mijenjani planovi ulaganja. Stoga revizori sugeriraju riječkoj Lučkoj upravi kvalitetniju pripremu projekata.

Prihodi

Godišnje ispod 10 milijuna kuna

Analizirane lučke uprave imaju 190 zaposlenih, najviše u riječkoj (51). Ukupni su im prihodi 2013. bili 285 mil. kn, što je glavnina prihoda svih 29 lučkih uprava. Prihodi riječke dosežu 67 mil. kn. Slijede Dubrovnik, Split i Zadar, a kod ostalih je razina godišnjih prihoda niža od 10 mil. kn. Od lučkih pristojbi, koncesijskih naknada i ležarine ubiru polovicu prihoda, a 35% dolazi im iz proračuna. Najveća ulaganja ima LU Zadar (190 mil. kn) te Rijeka (70 mil.), uglavnom iz kredita. Dubrovnik, Pula i Vukovar ulažu iz EU fondova.   

Komentirajte prvi

New Report

Close