Deutsche Telekom lani imao rast prihoda od 4,2 posto na 62,7 mlrd. eura

Autor: Bernard Ivezić , 28. veljača 2015. u 11:01
Tim Höttges, predsjednik Uprave DT-a

HT imovinom sedmi, prihodom deveti, a dobiti osmi u Deutsche Telekom grupi.

Hrvatsko gospodarstvo opet se smanjilo zbog opreznih reformi i nedostatka kompetitivnosti države, a taj je trend samo naglasio usporen razvoj turizma i slabi prihodi u ljetnim mjesecima, riječi su kojima je Deutsche Telekom, najveći telekom u Europi u svom izvješču za prošlu godinu opisao okruženje u kojem je lani poslovao Hrvatski telekom.

Hrvatski telekom je prošlu godinu, prema izvješću Deutsche Telekoma, završio kao deveta od 11 kompanija u grupi s 905 milijuna eura. Po dobiti je bio osma kompanija s 148 milijuna eura, po vrijednosti imovine je sedmi s 1,96 milijardi eura imovine, a po broju zaposlenih, njih 5359, šesta je po veličini kompanija u grupi.

 

Höttges

Vratili smo grupu na put rasta i nastavit ćemo predano koračati tim putem

Samo 50 centi dividende
Deutsche Telekom, najveći telekom operater u Europi objavio je da je lani imao rast prihoda od 4,2 posto na 62,7 milijardi eura. Rast prodaje u četvrtom tromjesečju bio je čak i veći i iznosi 8,5 posto. Operativna dobit Deutsche Telekoma porasla je 0,8 posto na 17,6 milijardi eura. I rast EBITDA u četvrtom tromjesečju lani bio je visok u odnosu na godišnji prosjek, čak 9,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani.  Na kraju je kompanija podvukla crtu s 47 posto višim EBIT-om, koji iznosi 7,2 milijuna eura, a iskazala je i 2,9 milijardi eura neto dobiti. Usporedbe radi, dok će HT ove godine isplatiti dividendu od 7 kuna po dionici, DT je najavio upola manju dividendu, odnosno 50 eurocenti po dionici. Tim Höttges, predsjednik Uprave Deutsche Telekoma kaže da je jako zadovoljan što su snažnim četvrtim tromjesečjem zaključili uspješnu poslovnu godinu. "Vratili smo grupu na put rasta i nastavit ćemo predano koračati tim putem", naglašava Höttges.

Prelazak na IP mrežu
DT je objavio da će HT do 2018. godine završiti prelazak na IP mrežu. Očekuje se da će to donijeti do 20 posto ušteda na održavanju i upravljanju postojećom fiksnom mrežom. Uz to, potpuni prelazak na IP mrežu, kao i gradnja optičke infrastrukture, preduvjeti su za pokretanje HT-ovog novog sustava upravljanja fiksnom i mobilnom mrežom TeraStreama kojeg DT testira i u Hrvatskoj. S tom novom mrežom očekuje se da će HT na tržištu moći ponuditi znatno veće brzine interneta, ali i takoreći klikom miša dodavati nove usluge u svoju ponudu. Deutsche Telekom je objavio da je lani povećao investicije u svoju fiksnu i mobilnu infrastrukturu za 7,6 posto na 9,5 milijardi eura. U taj iznos nisu uračunati troškovi za kupnju frekvencijskog spektra za mobilne mreže. Matična kompanija u izvješću se pohavalila kako je HT u listopadu s Etranet grupom pokrenula cloud uslugu prodaje karata za putnički prijevoz, kina, kazališta, izložbe i parikiranje.

Komentirajte prvi

New Report

Close