Urušava se Grgićeva premija, Euroherc pao 12%, Jadransko 17%

Autor: Božica Babić , 24. veljača 2015. u 22:00
U siječnju je ugovoreno 50 mil. kn manje autoosiguranja/Željko Lukunić/PIXSELL

Urušavanje premije kod društava u vlasništvu Dubravka Grgića posljedica je liberalizacije na obveznim autoosiguranjima.

Siječanj je industriji osiguranja, prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, donio mršav učinak. Na godišnjoj razini premija je rasla tek 0,58 posto, na 876,8 milijuna.

Od top pet društava po premiji samo Croatia osiguranje i Allianz bilježe plus u odnosu na lanjski siječanj, ostali su u minusu.

Samo Agram u plusu
Od svih društava najviše razloga za brigu, čini se, imaju vlasnici koncerna Agram, u čijem su portfelju Euroherc, Jadransko, Sunce i Agram životno. Samo Agram životnom premija je rasla 8,59% na 15 milijuna kuna. Premija Sunca manja je 1,4%, iznosi 7,79 milijuna, dok je kod Euroherca pala 11,95%, na 60 milijuna kuna. Najlošiji učinak ima Jadransko, premija je 37 milijuna kuna i manja je 17,2 posto, pa je s gubitkom premije Jadransko palo i na rang ljestvici na šestu poziciju. Urušavanje premije kod društava u većinskom vlasništvu Dubravka Grgića vjerojatno je posljedica žestoke liberalizacije na obveznim autoosiguranjima (AO) s obzirom na to da ta polica ima najveći udjel u Eurohercu i Jadranskom.

 

Pureta

Nismo sudjelovali u nerazumnom spuštanju premije

Već trinaest mjeseci traje urušavanje premije na obveznim autoosiguranjima i na razini grupacije. Počelo je s padom od 3,7% u siječnju 2014. u odnosu na rezultat iz siječnja 2013. Siječanj 2015. naspram istog mjeseca lani zaključen je uz gubitak premije od 24,4 posto, ugovoreno je manje 50 milijuna kuna. Dramatično urušavanje premije zapravo i nije neočekivano ima li se na umu da je lani tek od travnja krenula agresivnija kampanja s liberaliziranim cjenicima.  Jeftinije police tada su tržištu ponudili Croatija, Euroherc, Jadransko, HOK i Sunce osiguranje, društva koja ukupno drže više od 50 posto portfelja obveznih autoosiguranja. Stoga je za očekivati da će premija će u visokom postotku nastaviti padati i sljedeća dva-tri mjeseca.

Na upit za komentar o mogućoj nestabilnosti tržišta zbog takvog premijskog minusa odaslan u desetak društava odgovorili su tek s tri adrese. Učinci liberalizacije tržišta obveznih autoosiguranja na tržište osiguranja u 2014. bili su snažni, ocjenjuju u Croatiji i navode da je tržište palo gotovo 593 milijuna kuna, a smanjena je i profitabilnost industrije. Učinak liberalizacije počeo se primjećivati tek u siječnju 2014., podsjećaju iz CO i dodaju kako se nadaju da su posljedice na tržištu poprimile puni zamah te da slijedi pozitivna konsolidacija tržišta. Croatija uz osnovni proizvod obveznog autoosiguranja nastavlja razvijati dodatne proizvode i usluge u proširenju pokrića pa su, tvrde u CO, već u 2014. zabilježili rast sklopljenih dodatnih pokrića.

Stari cjenici
I u Allianzu glavni razlog za golem siječanjski pad premije od 24,4% vide u činjenici što su u siječnju 2014. osim Allianza i Generalija sva ostala društva još radila sa starim cjenicima uz veću prosječnu premiju. Usporedi li se pak samo prosinac 2014. s prosincem 2013. pad premije iznosio je 26%, napominju u Allianzu. Iako je liberalizacija znatno utjecala na tržište i poslovanje većine osiguravatelja u Grawe Hrvatska, kaže predsjednik Uprave Igor Pureta, nisu zabilježili negativne posljedice. Naprotiv, u 2014. ostvarili su rast premije od 9,6% uz ugovorenih čak 42,4% više polica. "Sigurnost klijenata, a time i dugoročnost poslovanja na prvom je mjestu. Stoga nikada nismo sudjelovali u nerazumnom spuštanju premije kojim bi se ugrozila buduća isplata šteta," ističe Pureta.  
 

Komentari (12)
Pogledajte sve

Ima Boga a ima i Alaha,Grgiću sad te i ja napuštam u Ožujku mjesecu.Yuso ti je popušio pa ćeš i ti meni Jaro crveni….[emo_palacd]

A ne znam cijega su prevarili. Daj Boze da mogu svaki dan ovako izvaraju.Tvoga udarilo odostraga i on ne dobije nista. Ovo je presedan u svijetu,a moj ni nokat nije slomio i 35 tisuca kuna. Ajde bravo moj Einsteine jos Rvacka ni propala dok je ovakvih poput tebe.


A tvoj tata je ocito uzeo nekog diplomiranog pravnika umjesto odvjetnika. Eto moj tata je za zgincani mali prst na ruci dobio 35 tisuca kuna,a tata mi bas i nije nekakakav vrli pravni strucnjak.

To je zato jer je tvojeg tatu udario osigurani Hercegovac, a mog je tatu udario Slovenac.

Inače, starog su ti prevarili.

Kad je mog tatu udario Hercegovac, savjetovali su mu da se udari čekićem po prstu.

Prst mu je pocrnil i za to je dobil 80.000 kn, na ruke 60.000 kuna.

Tako da ti stoji konstatacija da ti tata nije vrli pravnik, kao ni njegov sin.

Prirodna selekcija i trziste ce ce odraditi svoje. Ne samo u ovom business vec u svim privrednim segmentima. Seljaci vec godinama srljaju u propast i naravno za sve optuzuju drzavu i manjak poticaja. A kad ih pitate zasto ste nekonkurentni, opet je drzava kriva. Znaci, svi oni ne zele sebe mijenjati i automatski su osudjeni su na propast. Tako je to i sa web-shoppovima i svim internetskim uslugama. Nasi quasi-manageri jednostavno ne gledaju izvan ruba svoga tanjura, a trziste se mijenja skoro brzinom svijetlosti.

New Report

Close