Uspješna predavanja

Autor: Saša Paparella, Tomislav Pili , 01. veljača 2015. u 22:00
Poduzetnici žele učiti i svjesni su važnosti stjecanja novih znanja/Marko Jurinec/PIXSELL

Podzetnici su učili o cloud uslugama, korištenju europskih fondova, pokretanju valstitog biznisa, suradnji s Podravkom…

U nastavku Poslovnog uzleta održane su i besplatne edukacije za poduzetnike. Krešimir Jusup (HT) je pod naslovom "Jeftinije, sigurnije, dostupnije" okupljene informirao o prednostima korištenja cloud usluga u poslovanju.

Sudionici su mogli saznati odgovore na pitanje što je uopće cloud, kako se njegovim korištenjem mogu smanjiti troškovi poslovanja te zašto je za poslovanje tvrtke sigurnije da poslovni podaci budu pohranjeni na cloudu. "Cloud uluge iznajmljujete kada i onoliko koliko ih trebate, pa je nabava reursa sukaldna potrebama poslovanja u pojedinom mjesecu. Troškovi se plaćaju po potrošnji. To je najam, ne morate kupovati pa cloud smanjuje iznos investicija u hardver i softver. Usluga je fleksibilna, ali i sigurna- nema kvara na disku, kađe, poplave ili požara, gubitka USB-a…", naglasio  je Jusup. U nastavku predavanja su Tin Klasić i Anton Smolčić iz Styrije govorili o osvajanju tržišta učinkovitim oglašavanjem na Googleu i Facebooku. Predavači su govorili o primjerima uspješnih i neuspješnih hrvatskih i stranih tvrtki koje koriste te alate. Saša Bukovac iz HGK održao je, pak, predavanje pod naslovom "Budite uspješan OPG uz EU novac", dok su Davor Popović, Zlatko Đelekovčan i Zdravko Matotan održali predavanje pod nazivom "Potencijali suradnje poljoprivrednih gospodarstava i Podravke".

Poduzetnik Petar Lovrić je ispred HUP-a održao predavanje pod naslovom Kako pokrenuti vlastiti posao. Prisjetio se vlastitih početaka 1986., i to upravo u Koprivnici, uz opasku da je i u tadašnjem socijalizmu štošta bilo liberalnije nego li danas."Tada smo, primjerice, sve zakonske promjene dobivali poštom. Danas u doba interneta, kad je protok informacija puno lakši, nitko ne zna koje sve nove propise ova suluda, prenormirana država donosi, a godišnje imamo po 300 novih zakona ili uredbi", kaže Lovrić. Mlade je poduzetnike upozorio da vlasništvo po Ustavu RH obvezuje, te je poželjan doprinos javnome dobru. Za razliku od vremena kad je sam ulazio u svijet biznisa, a poslovne su se tajne mogle čuvati godinama, danas konkurentska prednost traje tri sekunde, odnosno onoliko vremena koliko je potrebno da netko izgugla određeni pojam. Lovrić je poručio i da se pri izradi poslovnih planova alociraju troškovi i obrati pozornost na vremensku skalu.

Hrvatskim poljoprivrednicima do 2020. na raspolaganju je 2,3 milijarde eura iz europskih fondova, odnosno 332 milijuna eura godišnje, upoznala je Marina Jurašin, predstavnica Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), okupljene na predavanju "Financiranje EU projekata ruralnog razvoja i poljoprivrede". Osvrćući se na iskustva iz pretpristupnih fondova, Jurašin je naglasila kako je HBOR plasirao poljoprivrednicima 1,7 milijardi kuna sredstava iz tih fondova. Financiranje iz europskih fondova stoga može biti ključni izvor sredstava za nove investicije u poljoprivredi i ruralnom razvoju. U okviru svojih programa financiranja poljoprivrede Jurašin je istaknula kako je HBOR od svojeg osnutka 9 posto ukupne kreditne aktivnosti plasirao poljoprivrednicima. Iskazano u konkretnoj brojci, radi se o 6,6 milijardi kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close