‘Moji eksperimenti koštali su Amazon na milijarde dolara’

Autor: Tomislav Pili , 04. prosinac 2014. u 13:50
Reuters

Loši rezultati pametnog telefona Amazon Fire ne brinu Bezosa koji tvrdi da je još rano prosuđivati o njegovu uspjehu.

Za Jeffa Bezosa, osnivača, predsjednika i glavnog izvršnog direktora Amazona može se reći da rijetko javno istupa, ali kada nešto kaže, to vrlo snažno odjekne. Tako je gostujući na konferenciji u organizaciji portala Business Insider u utorak u New Yorku – upitan zašto njegova tvrtka u 20 godina postojanja nije zabilježila dobit – priznao da je donio niz pogrešaka koje su internetskog trgovca koštale milijarde dolara.

“Učinio sam milijarde dolara teške pogreške sa Amazonom”, izjavio je Bezos koji je usput napomenuo kako je u 20 godina utrošio svega šest sati ukupno na razgovore za investitorima. Nedostatak transparentnosti jedna je od osnovnih zamjerki ulagača na Amazon, pa ne treba čuditi što su dionice te kompanije tijekom ove godine oslabile 18 posto, unatoč rastu tehnološkog Nasdaq indeksa za 14 posto. Na nedostatak transparentnosti upozorila je u ponedjeljak i rejtinška agencija Moody’s promijenivši prognoze za kompaniju na “negativne”. Prvi čovjek kompanije istaknuo je kako je morao eksperimentirati, a u prirodi je eksperimenata da ne uspiju uvijek. “Ali nekoliko velikih uspjeha kompenziraju na desetke neuspjeha”, naglasio je Bezos.

A jedan od tih najnovijih, neuspješnih eksperimenata sve je više pametni telefon Amazon Fire. Tehnološki analitičari sve ga glasnije proglašavaju pravom katastrofom za kompaniju. Telefon je predstavljen ove godine, a prošlog tromjesečja donio je Amazonu lijepi gubitak od 437 milijuna dolara. Konkretno upitan od prisutnih na konferenciji kako ocjenjuje Fire, Bezos je kazao kako je još rano za prosuđivati je li izlet u mobilnu telefoniju bio fijasko ili pun pogodak.

Prema njegovu viđenju, Amazon kao kompanija je sklop nekoliko različitih biznisa, od kojih su neki profitabilni, a neki “još traže svoj put”. Jedna od uspješnica je tablet računalo Kindle, a Amazon sve više ulaže u internetski video-sadržaj, izazivajući na taj način Netflix. Segment video igara ojačan je s 970 milijuna dolara vrijednom akvizicijom platforme Twitch, a širi se i u trgovinu namirnicama kroz Amazon Fresh. U sporna ulaganja ubraja se kupnja dnevnika Washington Post od obitelji Graham. Bezos je priznao da novine uopće nije planirao kupiti, ali ga je “Don Graham uvjerio u to”.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Serija proizvoda Kindle uključuje tablet Fire i niz e-čitača (Kindle, Paperwhite i Voyage). E-čitači imaju zaslone temeljene na tehnologiji elektroničke tinte. Ubrajaju se u Amazonove uspješne proizvode.

New Report

Close