Dobit Zagrebačke banke porasla više od 15 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. listopad 2014. u 15:23
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Rast profitabilnosti u prvih devet mjeseci ove godine iz Zagrebačke banke tumače rezultatom viših prihoda, nižih operativnih troškova i nižih troškova rezerviranja.

Grupa Zagrebačke banke je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila dobit nakon oporezivanja od 1,09 milijardi kuna, što je za 10,7 posto više u odnosu na isto razdoblje 2013. godine, dok je dobit nakon oporezivanja samo Zagrebačke banke istodobno povećana za 15,4 posto, na 810 milijuna kuna, pokazuju danas objavljeni bančini nerevidirani financijski izvještaji.

Rast profitabilnosti u prvih devet mjeseci ove godine iz Zagrebačke banke tumače rezultatom viših prihoda, nižih operativnih troškova i nižih troškova rezerviranja.

U izvješću se pritom ističe kako je solidan poslovni rezultat na razini i Grupe i banke ostvaren unatoč recesijskom okruženju, koje traje u kontinuitetu šest godina bez naznaka poboljšanja, što je rezultiralo znatno većim rizicima poslovanja i porastom neprihodujućih kredita.

Tako dobit od poslovanja Grupe Zagrebačka banka prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi više od 1,95 milijardi kuna, što je 2,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok na razini same Zagrebačke banke dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke doseže 1,6 milijardi kuna i za 3,5 posto je viša nego u istom razdoblju lani.

Poslovni prihodi Grupe ostvareni u prvih devet mjeseci 2014. godine iznose 3,882 milijardi kuna te su u odnosu na isto razdoblje 2013. godine veći za 25 milijuna kuna ili 0,6 posto, na što su najvećim dijelom pozitivno utjecali viši neto prihodi od kamata i provizija i naknada unatoč nižim prihodima od trgovanja.

Naime, neto prihod Grupe od kamata ostvaren je u iznosu od 2,3 milijarde kuna ili 2,6 posto višem u odnosu na lani, kao rezultat nižih troškova financiranja i više naplate od neprihodujućih kredita, dok je istodobno neto prihod od provizija i naknada porastao za 5,6 posto, na 883 milijuna kuna, zahvaljujući povećanim prihodima od kartičnog poslovanja te naknada za upravljanje imovinom, brokerskih i konzultantskih usluga.

Nasuprot tome, neto dobit Grupe Zagrebačka banka od trgovanja i ostali prihodi smanjeni su za 10,4 posto, na 688 milijuna kuna, pod utjecajem pada prihoda od trgovanja derivativnim transakcijama, navodi se u izvješću.

Neto prihod od kamata na razini same Zagrebačke banke iznosi pak 1,89 milijardi kuna i za 3,2 posto je viši nego prošle godine, dok je neto prihod od provizija i naknada porastao za 6,1 posto, na 685 milijuna kuna. Neto dobit od trgovanja i ostali prihodi Zagrebačke banke istovremeno su smanjeni za 20,6 posto, na 242 milijuna kuna.

Uz ostalo, u izvješću se navodi da je za troškove vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke Grupa izdvojila 661 milijun kuna, od čega se 599 milijuna kuna odnosi na Zagrebačku banku, što je 85 milijuna kuna ili 11,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

"Smanjeni troškovi vrijednosnih usklađenja odražavaju drugačiju dinamiku rezerviranja u odnosu na isto razdoblje 2013. godine, a također su i rezultat usmjerenosti na proces restrukturiranja neprihodujućih kredita i provedbu regulative usmjerene na rješavanje problema poduzeća suočenih s poteškoćama u poslovanju", pojašnjavaju iz Zagrebačke banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close