Kako komentirate to što je drvni sektor jedan od najvećih neto izvoznika u Hrvatskoj?

Autor: Darko Bičak , 10. srpanj 2014. u 22:00
Zdravko Jelčić, Spin Valis

Zdravko Jelčić ne vidi ništa sporno u tome jer su tvrtke iz drvnog sektora i inače veliki izvoznici.

Tvrtke iz drvnog sektora su tradicionalno veliki izvoznici. U prosjeku na nas otpada 10 posto ukupnog hrvatskog izvoza.

No, bitno je da je kod nas, za razliku od većine ostalih izvoznika, uvozna komponenta minimalna. Dakle, u potpunosti se radi o hrvatskom proizvodu. Podaci za prošlu godinu govore da smo ostvarili izvoz drva i drvnih prerađevina od 973 milijuna dolara, a istodobno je uvoz istog bio 453 milijuna što dovodi do suficita od 520 milijuna. Prošle godine smo rasli osam posto u odnosu na godinu ranije, a u prva tri mjeseca 2014. godine bilježi se rast od 23 posto. Već za prvo tromjesječje ove godine kao sektor bilježimo izvoz od nekih 300 milijuna dolara i suficit od oko 180 milijuna dolara. 

Koja su Vam glavna izvozna tržišta i koliko je ulazak u EU olakšao pristup europskom tržištu?
Glavna izvozna tržišta svih hrvatskih tvrtki iz drvoprerađivačkog sektora su Njemačka, Italija i Austrija, dakle zemlje Europske unije. Iako smo mi hrvatski proizvođači na tim tržištima bili prisutni i ranije, činjenica je da nam je ulazak u Europsku uniju znatno olakšao izvoz i ubrzao te pojednostavio čitavi postupak.    

Često se navodi da Hrvatska izvozi premalo finalnih proizvoda, a previše građe ili samih trupaca?
Statistika govori da više od 65 posto ukupnog izvoza drvnog sektora otpada na finalne proizvode – namještaj, parket, stolariju, drvene pragove i slično. Oko 35 posto odpada na građu, daske i slične proizvode. Sam izvoz trupaca je zanemariv. Očekujem da će se povećati udio finalnih proizvoda koji imaju veću dodanu vrijednost. 

Komentirajte prvi

New Report

Close