Robna burza cilja i na Srbiju i BiH

Autor: Ivana Barišić/VL , 03. srpanj 2014. u 22:00
Dražen Majstrović, direktor Osječke robne burze/Marko Mrkonjić/PIXSELL

Iako je većina proizvođača za ovu žetvu potpisala ugovore s tvrtkama, ne sumnjaju da će prebaciti plan od 200.000 tona za 2014.

Uz prve otkose pšenice na Osječkoj robnoj burzi zaključene su prve transakcije tom krušaricom.

Čekao se početak žetve, robna burza zaključuje prvi mjesec rada. Trguje se četvrtkom. Ponude se dostavljaju od 8 do 12 sati, a potom brokeri preuzimaju stvar u svoje ruke. Preko njih se dosad trgovalo s oko 4000 tona pšenice. Posljednji se put za kilogram tražilo 1,30 kn, a 1000 tona otišlo je po cijeni 1,25 kuna."Znamo da su proizvođači za većinu robe iz ove žetve potpisali ugovore s predstavnicima tvrtki koji su financirali sjetvu, pa dobar dio završava u silosima, kako je dogovoreno. Za nas je to manje slobodne pšenice na tržištu, ali to smo i očekivali. No, namjerno smo tako počeli s radom, kako bismo proizvođače informirali da postojimo, a oni vide kako se trguje", objašnjava Dražen Majstrović, direktor Osječke robne burze.

 

1,25kuna

cijena je kilograma pšenice po kojoj se prodalo 1000 tona

Ne sumnjaju da će prebaciti zacrtani ovogodišnji plan od 200.000 tona pšenice. Zbog toga su kontaktirali i susjede u BiH, a predstavili su se i proizvođačima u Srbiji. "Otvorile su se neke opcije, a ako se ostvare, premašit ćemo očekivanja. Sad se čini da ovdje nemamo što raditi, ali smatramo da se to relativno brzo može promijeniti", ističe Majstrović. Na ovoj se burzi radi s terminskim ugovorima. Kako bi proizvođač svoju pšenicu ponudio tržištu, treba napraviti nekoliko koraka: prijaviti se na njihovoj stranici, a potom kontaktirati jednog od trenutačno dvaju ovlaštenih trgovca, odnosno dilera Osječke robne burze, tvrtke Fermopromet iz Novoga Bezdana u Baranji te Europlantažu iz Brođanaca.

"Proizvođači prijavljuju gdje se nalaze, koliko tona očekuju. Važna nam je lokacija jer smo dosad potpisali ugovore samo s određenim brojem skladišta, a pšenica kojom se trguje prije toga mora tamo fizički biti smještena", objašnjava Majstrović. Termin prve isporuke je 20. kolovoza, kad roba mijenja vlasnički list i isplaćuje se u cjelosti. "Prije nego što krenu planirati iduću sjetvu, proizvođači će moći napraviti zdravu kalkulaciju na temelju cijena koje će moći vidjeti na našim stranicama za iduću godinu, što dosad nije bio slučaj pa su bili u nepovoljnijem položaju u odnosu na druge industrije", objašnjava. Farmerima na jesen spremaju i gotove pakete za iduću sjetvu. Najavljeno je da će se na osječkoj burzi trgovati kukuruzom, pšenicom, sojom, zlatom i srebrom, a s terena im stižu upiti i za ječam, duhan, javljaju im se i stočari. "Pratimo interes, širit ćemo listu roba", najavljuje Majstrović.

Repovi Đakovštine

Brlošić: Proizvođači sumnjičavi i puni pitanja 

Među proizvođačima je puno nepoznanica vezanih uz način rada robne burze, tvrdi čelnik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić. Seljaci su, ističe, puno puta izmanipulirani, a dok ne steknu povjerenje, neće biti puno posla. Misli na slučaj Đakovština i nestalo žito iz silosa te na slučaj s mlijekom iz Starog Petrova Sela, gdje su farmeri ostali bez novca. Daj Bože da se nešto pokrene, vrijeme će pokazati, kaže Brlošić i podsjeća da će biti jako malo tržnih viškova pšenice.

Komentirajte prvi

New Report

Close