Priča o tjestenini počinje prije više od 7000 godina, kada je čovjek napustio nomadski život i postao zemljoradnik, piše internetski portal ekozona.
20posto
tržišni je udjel vodećeg brenda Barilla
Na taj način počeo je uzgoj i transformacija žitarica kao što je pšenica, s progresivnim poboljšanjima i optimizacijom koji su doveli do uporabe mljevene pšenice, koja se miješajući s vodom valja u vrlo tanak sloj tijesta koji se potom reže na uske i tanke trakice koje se kuhaju u vodi. Još su stoljećima prije Krista Grci i Etruščani proizvodili neku vrstu tjestenine. Arapi su bili prvi koji su sušili tjesteninu kako bi ju mogli sačuvati na duge vremenske periode, budući da za vrijeme svojih putovanja pustinjama nisu imali dovoljno vode za dnevnu pripremu tjestenine. Međutim, grad koji se povijesno prepoznaje kao prvi glavni grad tjestenine je Palermo, u Siciliji. Penetracija kategorije tjestenine u Hrvatskoj iznosi 98 posto. U prosjeku, tjestenina se najviše jede 2 do 3 puta tjedno, a godišnja potrošnja kreće se između 5 do7 kilograma po stanovniku, piše ekozona. Ciljna skupina koja konzumira tjesteninu i češće od 2 do3 puta tjedno je u životnoj dobi od 20 do 40 godina, viših je socioekonomskih karakteristika te su to najčešće kućanstva od 1 do 2 osobe.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu