ZAMP: Sve umirovljeničke udruge lani su ukupno platile 12.500 kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. siječanj 2014. u 17:29
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

U priopćenju HDS ZAMP ističe kako želi otkloniti dojam da se preko leđa umirovljenika na ime autorskih naknada ubiru silni novci, a upravo je to dojam kojeg MUH želi izazvati.

Služba zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) Hrvatskog društva skladatelja (HDS) istaknula je danas, odgovarajući na zahtjev Matice umirovljenika Hrvatske (MUH) za oslobođenjem umirovljenika od plaćanja autorskih i drugih naknada, da su im sve umirovljeničke udruge u zemlji lani ukupno platile 12.500 kuna.

U priopćenju HDS ZAMP ističe kako želi otkloniti dojam da se preko leđa umirovljenika na ime autorskih naknada ubiru silni novci, a upravo je to dojam kojeg MUH želi izazvati.

"Sve umirovljeničke udruge, svi registrirani sindikati umirovljenika i svi ogranci Matice umirovljenika u zemlji za 2013. godinu ukupno su dosad platili oko 12.500 kuna plus PDV za sva glazbena događanja koja su prijavili HDS ZAMP-u", ističe se u priopćenju.

Navode da MUH ima 280.000 članova, okupljenih u 355 udruga, od čega oko 160 udruga ima klubove zatvorenog tipa, a niti jedno zbivanje na kojem se sviralo ili pjevalo – tradicionalnu ili autorsku glazbu – u nekom od tih klubova, umirovljeničkih udruga ili sličnih prostora, nije naplaćeno.

Vezano uz tvrdnju MUH-a da se "naplaćuje čak i izvođenje narodne glazbe za koju se ne može kazati da je autorsko djelo", ističu kako je to zakonska odredba, a sve što se prikuplja kao naknada za tradicijsku i narodnu glazbu vraća se putem natječaja HDS-a onima (KUD-ovima, pojedincima, zborovima i sl.) koji takvu glazbu njeguju i izvode.

U 2013. je tako 306.772 kuna podijeljeno na 34 projekta po cijeloj Hrvatskoj, a sličan će iznos biti dodijeljen i za 2014., navodi HDS ZAMP.

Napominju kako je i među članovima HDS-a velik broj umirovljenika koji dobivaju tantijeme od kojih žive jer im se djela izvode na radiju i televiziji, ali i na priredbama kakve organiziraju umirovljeničke udruge, te ističu da niti jedan od oko 8000 članova HDS-a neće zaraditi niti 1,5 kunu od svih umirovljeničkih udruga za cijelu prošlu godinu, ali na to se nitko niti ne žali.

"HDS je uvijek otvoren za razgovore i ima sluha za teško stanje u kojemu se, kao i naši članovi, nalaze svi u zemlji – posebno umirovljenici. Spremni smo još jednom sjesti s čelnim ljudima umirovljeničkih udruga i pojasniti im što im se sve i zašto naplaćuje i razgovarati o mogućnostima dodatnih olakšica", stoji u priopćenju HDS ZAMP-a.

MUH je jučer podržao inicijativu o smanjenju i redifiniranju naknade koja se plaća ZAMP-u kao parafiskalnog nameta zbog kojeg, kako su istaknuli, i umirovljeničke udruge imaju problema prilikom nastupa njihovih zborova ili muzičkih sastava na zajedničkim priredbama i druženjima.

Istaknuvši da nisu protiv zaštite autorskih prava, posebno kada se koriste u komercijalne svrhe, založili se se da se to zakonski preciznije definira, te da se umirovljeničke udruge oslobode plaćanja ZAMP-a "po istim kriterijima po kojima su oslobođeni i neki drugi".

Komentirajte prvi

New Report

Close