Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Certifikat podiže cijenu proizvoda

Autor: Poslovni dnevnik
23. rujan 2013. u 21:59
Podijeli članak —
Ivica Galović/PIXSELL

Iako udruga “Slavonski domaći kulen/kulin” ima 88 članova, tek njih 28 zasad ima potpuno legalnu proizvodnju i može kandidirati za oznaku svoga proizvoda oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla.

Iako udruga “Slavonski domaći kulen/kulin” ima 88 članova, tek njih 28 zasad ima potpuno legalnu proizvodnju i može kandidirati za oznaku svoga proizvoda oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić, inače tajnik udruge, napomenuo je da je temeljem zahtjeva udruge Ministarstvo poljoprivrede 2. rujna izdalo rješenje kojim se registrira oznaka zemljopisnog podrijetla “Slavonski kulen/Slavonski kulin”. Matić je naglasio da legalni proizvođači već i sada u proizvodnji kulena poštuju sljedivost, od uzgoja svinja do krajnjeg proizvoda. Matić očekuje da bi bar polovica njih mogla od idućega travnja, kada je najraniji rok za dozrijevanje kulena iz ovojesenske svinjokolje, ishoditi certifikat zemljopisnog podrijetla. Certifikacija propisuje cjelokupnu proceduru od uzgoja svinja, vrste pasmina, karakteristike mesa do načina dimljena, sušenja, zrenja. To uključuje i fizikalno-kemijske i organoleptičke karakteristike samoga proizvoda, način pakiranja i označavanja proizvoda. Certificirani proizvod ima dodanu vrijednost, a istraživanja pokazuju da su za takav proizvod kupci spremni platiti 15 do 30 posto veću cijenu. 

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Iako udruga “Slavonski domaći kulen/kulin” ima 88 članova, tek njih 28 zasad ima potpuno legalnu proizvodnju i može kandidirati za oznaku svoga proizvoda oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić, inače tajnik udruge, napomenuo je da je temeljem zahtjeva udruge Ministarstvo poljoprivrede 2. rujna izdalo rješenje kojim se registrira oznaka zemljopisnog podrijetla “Slavonski kulen/Slavonski kulin”. Matić je naglasio da legalni proizvođači već i sada u proizvodnji kulena poštuju sljedivost, od uzgoja svinja do krajnjeg proizvoda. Matić očekuje da bi bar polovica njih mogla od idućega travnja, kada je najraniji rok za dozrijevanje kulena iz ovojesenske svinjokolje, ishoditi certifikat zemljopisnog podrijetla. Certifikacija propisuje cjelokupnu proceduru od uzgoja svinja, vrste pasmina, karakteristike mesa do načina dimljena, sušenja, zrenja. To uključuje i fizikalno-kemijske i organoleptičke karakteristike samoga proizvoda, način pakiranja i označavanja proizvoda. Certificirani proizvod ima dodanu vrijednost, a istraživanja pokazuju da su za takav proizvod kupci spremni platiti 15 do 30 posto veću cijenu. 

Autor: Poslovni dnevnik
23. rujan 2013. u 21:59
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close