Pad zaliha u industriji u srpnju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. rujan 2013. u 10:17
Thinkstock

U odnosu na srpanj 2012., zalihe u rudarstvu i vađenju bile su manje za 3,1 posto, a u prerađivačkoj industriji za 9,3 posto.

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj na kraju srpnja bile su 2,7 posto manje na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj razini pale za 8,9 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Promatrano prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti, zalihe gotovih industrijskih proizvoda krajem srpnja u usporedbi s mjesecom prije u prerađivačkoj su industriji smanjene za 3,1 posto, dok su u rudarstvu i vađenju povećane za 5,1 posto.

U odnosu na srpanj 2012., zalihe u rudarstvu i vađenju bile su manje za 3,1 posto, a u prerađivačkoj industriji za 9,3 posto.

Među 23 djelatnosti u sklopu prerađivačke industrije, u njih 15 u srpnju je na godišnjoj razini zabilježeno smanjenje, a u osam povećanje zaliha.

Pritom gotovo sve djelatnosti koje imaju značajniji udio u prerađivačkoj industriji bilježe smanjenje zaliha gotovih industrijskih proizvoda. Tako su u proizvodnji prehrambenih proizvoda, čiji je udio najveći i iznosi 18,71 posto, zalihe na godišnjoj razini smanjene za 9,6 posto, dok su u proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, s udjelom od 12,22 posto, zalihe pale za 8,1 posto, a u farmaceutskoj industriji (udio 10,77 posto) za 24,4 posto.

Istodobno je najveći rast zaliha zabilježen u djelatnosti proizvodnje metala, za 54,9 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close