Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Dubrovački ugostitelj koji ne vara državu, a ide mu

Autor: Marija Crnjak
22. kolovoz 2013. u 14:17
Podijeli članak —
Foto: www.zupcica.hr

‘Morate paziti da se poštuju pravila, i od konobara tražiti maksimalan red’.

Restoran Klarisa u Dubrovniku postao je poznat kao jedan od rijetkih ugostiteljskih objekata kojima je promet u ovoj godini porastao za samo 15 posto, za razliku od značajnog broja restorana i kafića kojima je izdavanje računa zbog fiskalizacije promete višestruko povećalo. U nevjerici da su konobari izdavali račune porezni inspektori u Klarisi su stoga bili čak dva puta, no ostali su praznih ruku,  a restoran uredno i dalje radi. Operativni direktor restorana Mato Previšić tvrdi da je transparentno poslovanje standard koji je uveden pri otvaranju restorana prije tri godine.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

"Vlasnici restorana od početka su inzistitali na urednom poslovanju, izdavanju računa, punoj transparentnosi i zato nas ni fiskalizacija ni porezna inspekcija nisu iznenadili. Kod naših konobara nije pronađen višak novca jer se redovito pazi da se eventualne napojnice odvoje, a svakom gostu izdaje se račun. Unatoč tome, promet nam je ove godine do 1. kolovoza porastao za 15 posto, što je dobar rezultat", kaže Previšić, te dodaje da se tom porastu prihoda mora pridodati još i povećan prihod na ime manjeg PDV-a. Naime, ugostiteljima je od početka ove godine uvedena povlaštena stopa PDV-a od 10 posto.

Restoran Klarisa u Dubrovniku postao je poznat kao jedan od rijetkih ugostiteljskih objekata kojima je promet u ovoj godini porastao za samo 15 posto, za razliku od značajnog broja restorana i kafića kojima je izdavanje računa zbog fiskalizacije promete višestruko povećalo. U nevjerici da su konobari izdavali račune porezni inspektori u Klarisi su stoga bili čak dva puta, no ostali su praznih ruku,  a restoran uredno i dalje radi. Operativni direktor restorana Mato Previšić tvrdi da je transparentno poslovanje standard koji je uveden pri otvaranju restorana prije tri godine.

"Vlasnici restorana od početka su inzistitali na urednom poslovanju, izdavanju računa, punoj transparentnosi i zato nas ni fiskalizacija ni porezna inspekcija nisu iznenadili. Kod naših konobara nije pronađen višak novca jer se redovito pazi da se eventualne napojnice odvoje, a svakom gostu izdaje se račun. Unatoč tome, promet nam je ove godine do 1. kolovoza porastao za 15 posto, što je dobar rezultat", kaže Previšić, te dodaje da se tom porastu prihoda mora pridodati još i povećan prihod na ime manjeg PDV-a. Naime, ugostiteljima je od početka ove godine uvedena povlaštena stopa PDV-a od 10 posto.

"To je vrlo značajan postotak i olakšica koju nam je država dala da budemo konkurentniji i da nam ostane više novca od prihoda za ulaganje u poslovanje, radnike. Tim više bilo bi nekorektno od ugostitelja da varaju državu koja im je to omogućila", zaključuje Previšić.  

Inače, restoran Klarisa nekad se zvao restoran Jadran i već 40-tak godina jedno je od dubrovačkih obilježja, a od. 2011. godine u vlasništvu je obitelji Soldo koja ga je obnovima i preimenovala. Restoran je smješten je u kompleksu samostana sv. Klare, najpoznatijem od osam ženskih samostana u Dubrovniku. Izgrađen je tijekom 13. i 14. Stoljeća, a 1432. vlasti su ga proglasile i sirotištem, jednom od prvih u Europi. Restoran ima po tristo mjesta u interijeru i na terasi, i mjesto je okupljanja poput svadbi ili službenih večera. Ljeti uglavnom funkcionira kao a la carte restoran, dok se već u rujnu značajno povećava broj grupa s dogovorenim ručkovima i večerama.  

"U tako velikom sustavu morate jako dobro paziti da se poštuju pravila, i od konobara tražiti maksimalan red, jer i najmanje popuštanje može značiti raspad sustava", pojašnjava Previšić koji je dugo godina u dubrovačkom turizmu, a između ostalog je bio član uprave Hotela Argosy na Babinu kuku te direktor Hotela Astarea u Srebrenom. Previšić je javnosti poznat i kao član Hrvatskog nogometnog saveza, te skupštine HNS-a na kojoj je Previšićev glas za Vlatka Markovića presudio Igoru Štimcu.

 


Foto: www.klarisa-dubrovnik.com

Naslovna fotografija: http://www.zupcica.hr/
 

Autor: Marija Crnjak
22. kolovoz 2013. u 14:17
Podijeli članak —
Komentari (5)
Pogledajte sve

G.lup naslov – porezni obveznik koji ne vara državu a ide mu.

Država su narod, teritorij i vlast. Ovdje vara samo birokraciju pošto novac koji uplati kao porez ide samo na birokrate bez kvalitetnih stvaranja gospodarskih vrijednosti.

Pa bar se kroz rast G komponente u BDP-u vidi da država troši ali troši na rupe umjesto na stvaranje.

Promašen naslov.

i da ajde pokažite rezultata van ugostiteljstva i turističkih djelatnosti tj onima kojima je pdv ostao 25% ( kažnjenička bojna) pa da vidimo minuse po 75%

momak samo ima malo mozga i nije takav tenkre da odma prvi mjesec prijavi 750% veći promet a da bi to mogao slinko mu drži ledja pa mu poreznjaci ne dolaze 2 puta mj.,

Cek cek, pa zar nisu porezi previsoki da bismo ih placali? Zar nije nemoguce paziti da nemas viska u blagajni? Zar njemu nikad nije nestalo struje ili crknuo generator za tablet? Nesto mi tu smrdi….

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close