Objavljena prva dva slučaja ‘prepisivačine’

Autor: Saša Paparella (VLM) , 19. lipanj 2013. u 22:00
Tekstove Poslovnog dnevnika prepisao je Jutarnji list

Prva dva teksta objavljena na stranici DZNAP-a kao primjer prepisanih su tekstovi Poslovnog dnevnika prepisani u Jutarnjem listu.

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) na svojoj je web stranici predstavilo prve primjere neovlašteno objavljenih novinarskih priloga iz drugih medija, kako navode- "manje ili više spretno prepisanih".

Odvjetnici i 'slučaj Jagušt'
Prva dva primjera su tekstovi originalno objavljeni u Poslovnom dnevniku, a prepisani u Jutarnjem listu, bez navođenja izvora. Prvi je naš nedavno objavljeni tekst o najuspješnijim hrvatskim odvjetnicima, a drugi o luksuznoj londonskoj kući koju je njen vlasnik Josip Jagušt, predsjednik uprave Petrokemije, propustio navesti u svojoj imovinskoj kartici. "Zasad objavljujemo nasumično izabrane primjere 'novinarskih istraživačkih paralela'. Nakon priče u Poslovnom dnevniku dan ili dva kasnije u Jutarnjem listu osvane ista tema pod egidom Otkrivamo", navodi se- pod naslovom Prepisivačina- na stranici DZNAP-a.

 "Svi koji preuzimaju novinarske članke novinara iz drugih izvora, rade to neovlašteno ako nemaju odobrenje DZNAP, jer on je temeljem Zakona o autorskom pravu jedini koji to odobrenje može davati. Poznato je da su pored toga Europapress Holding (EPH) i Styria Media Group AG – u siječnju 2011. godine potpisali sporazum o prenošenju sadržaja. Glavni dijelovi dokumenta su poštivanje izvora sadržaja, transparentno naveden izvor, jasno naveden link izvora na kraju teksta i nemogućnost prikrivanja izvora informacija.

Novinari otkrivaju krađe
Krađe novinarskih priloga, međutim, unatoč tom sporazumu nisu prestale. Zbog toga je DZNAP zajedno s tvrtkom MediaNet počeo razvijati projekt informatičkog programa koji na internetu 'prepoznaje' tekstove slična sadržaja. Radi se o zahtjevnom projektu, ali i o sve većoj domišljatosti kradljivaca tuđih novinarskih priloga. Zbog toga se implementacija tog projekta odužila", objašnjavaju u DZNAP-u. Također pozivaju kolege novinare da im se jave kad otkriju da je netko ukrao, odnosno prepisao njihov novinarski prilog. "Ni najbolji informatički programi ne mogu sami po sebi otkrivati sve oblike krađa novinarskih priloga", napominju u DZNAP-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close