More i ribarnica u vrhunskom restoranu
Nema sredozemnog grada koji nije određen sa tri ključne odrednice: njegovom rivom, njegovom ribarnicom, i na koncu, njegovom konobom ili restoranom. U tom je smislu Split ogledni uzorak na sredozemnoj karti, a restoran konoba "Noštromo" Zlatka Marinovića, dvostrukog Zlatnog kuhara Hrvatskog kuharskog saveza i Srebrnog kuhara cijelog Mediterana 2006., prvog osvajača zlatne medalje za hrvatsku gastronomiju 2007. na "Kontinentalnom kupu" u Napulju, odlikuje se svim ovim atributima, budući da oni u njoj žive od ranog jutra do noći, podjednakom snagom. Smještena na trgu Sv Marije, odmah do preljepe secesijske splitske ribarnice, već s prvim kašetama ribe koje se slažu pred njezinim ulazom, a njihov pomno probrani antologijski sadržaj ulazi u "Noštromovu" kuhinju, otvara se ovaj kulinarski svijet, podjednako kuhara i bonkulovića, pomiješanih razina, u kojemu bilo grada traži svoju scenografiju i okusnu i mirisnu dramaturgiju svakodnevnog hedonističkog doživljaja.
Naime, u "Noštromu" se može samo popiti piće za šankom na samom ulazu. U "Noštromu" se na poredanim bancima u donjem dijelu može kušati rana marenda od svježe sitne ribe, rakova i glavnožaca, često prženih, lešanih, ali i sirovih, tako da još jasno progovaraju morem, a onda se uspeti zavojitim stubištem uz galeriju do dvoetažnog restoranskog prostora u kojem prevladava tipična splitska atmosfera, svjesno elitnije naglašena, ali podjednako temperamentna i u izravnom dodiru sa svojim pučkim temeljima u podnožju "Noštroma". Na toj razini nižu se profinjeni nizovi, koje Marinović sa suprugom Ninom i svoja dva sina Davorom i Domagojem, također već nagrađivanim kuharima, nudi svojim istančanim namjernicima. Riblje juhe sa njokima od ribljih ponutrica, od škampi i vrganja, set predjela od sirove ili blanširane ribe, slijede zahtjevni pripravci od plodova mora i podmorja poput papinskog brujetina od sredela, ali i druge delicije kojima je teško nabrojati imena ili se osloniti samo na svakodnevni jelovnik ovog restorana, u kojemu namirnice ne robuju ustaljenim recepturama budući da uistinu zavise od dnevne ponude na ribarnici ili s mora, ali, baš kao i u pučkom dijelu "Noštroma", i od otkucaja sklonosti i nagnuća njegovih gostiju, većine njih stalnih hodočasnika u ovu malu kapelicu splitskog karakternog i gastronomskog kulta.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu