Europska komisija prošloga tjedna nije podržala prijedlog prema kojem bi se od 2104. u restoranima smjelo posluživati samo ulje u tvornički punjenim bočicama.
Prijedlog je naišao na zgražanje i ismijavanje, a njemački su ga mediji nazivali i najčudnijim prijedlogom još od uredbe o izgledu povrća i zakrivljenosti krastavaca. No, južni Europljani, mahom proizvođači maslinovog ulja, bili su ti kojima je bilo u interesu da taj prijedlog prođe. To su prije svega četiri najveća proizvođača maslinovog ulja: Italija, Španjolska, Grčka i Portugal, ali podupiru ga i u hrvatski uljari. "Loše je što takav prijedlog nije prošao", smatra Ivica Ljubenkov predsjednik Zajednice maslinara i uljara Hrvatske. On tvrdi da je ulje koje se nadolijeva u bočice, u većini restorana koji ga poslužuju, užeglo i loše za zdravlje, a šteti i imidžu hrvatskog ugostiteljstva. "Čim se ulje nadolijeva postoji mogućnost da je loše. Bočica bi se, kao i vino, morala otvoriti na stolu.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu