NTL planira za godinu dana kupiti objekte Biljemerkanta

Autor: Danijela Jozić / VLM , 17. ožujak 2013. u 22:01
Martin Evačić s NTL-om ulazi u 210 objekata Biljemerkanta, njih oko 140 drže drugi vlasnici, s kojima su dogovorili najam/PIX

Sa stečajnim upraviteljicama Biljemerkanta potpisali su ugovore o preuzimanju robe te o najmu 70-ak objekata na godinu dana.

Narodni trgovački lanac (NTL), trgovačka grupacija koja putem nabave okuplja devet domaćih trgovačkih tvrtki, sa stečajnim upraviteljicama Biljemerkanta potpisao je ugovore o preuzimanju robe te ugovore o najmu 70-ak objekata toga trgovačkog lanca koji je do kraja veljače bio u vlasništvu osječkoga poduzetnika Bože Omazića.

Kako je u razgovoru za Poslovni dnevnik objasnio Martin Evačić, direktor NTL-a, ugovori o najmu potpisani su na godinu dana, no on se nada da će nakon njihova isteka NTL spomenute objekte i kupiti. "Kupnju tih prostora riješit ćemo uz pomoć banaka. NTL ima dobre poslovne planove i vjerujem da to neće biti problem", kaže Evačić. Do preuzimanja poslovanja Biljemerkanta, objašnjava, došlo je na inicijativu NTL-a. Lako su se, kaže, dogovorili sa stečajnim upraviteljicama Blankom Gambiražom i Bojom Stanković (jedna vodi stečaj Biljemerkanta, druga Biljemerkant trgovine). "Stečajni postupci Biljemerkanta vode se dalje i NTL ne preuzima dugove te tvrtke vjerovnicima", objašnjava Evačić. Iako još rade inventuru u objektima Biljemerkanta, NTL je iz stečajne mase otkupio robu u vrijednosti 10-ak milijuna kuna. NTL ulazi u 210 objekata Biljemerkanta, s tim da oko 140 lokacija drže drugi vlasnici, s kojima su dogovorili ugovore o najmu na neodređeno vrijeme.

"Ulaskom u objekte Biljemerkanta NTL neće naplatiti svoja potraživanja jer su ona i dalje stvar stečaja. Prijavit ćemo ih tijekom stečajnog postupka", kazao nam je Evačić, ne želeći otkriti koliki je dug. Nad dvjema tvrtkama Biljemerkanta stečaj je otvoren 1. ožujka, vjerovnicima duguju oko 400 milijuna kuna. "Kad uđemo u EU, Hrvatska će maloprodaja biti još više ugrožena i to je jedan od razloga zbog kojeg smo se odlučili ući u objekte Biljemerkanta. Osim što tim potezom pružamo daljnju podršku hrvatskim dobavljačima, spašavamo 600-700 radnih mjesta u devastiranoj Slavoniji", naglašava Evačić, napominjući da je ta brojka neizravno i veća od tisuću. Sve preuzete trgovine nosit će oznaku NTL-a.  

U ofenzivi

Evačić: Možda još nešto preuzmemo 

Članice NTL-a (Studenac, Dinova-Diona, Boso…) više od 90 posto ugovora u nabavi ostvaruju zajednički, preko grupe. Lani je promet NTL-a bio 5,1 milijardu kuna, što je u odnosu na 2011. rast od oko tri posto, kaže Martin Evačić. Iako još nije došlo do kapitalnog povezivanja u NTL-u, ulazak u Biljemerkant pod brendom NTL-a jači je korak u tom smjeru. "Možda uskoro preuzmemo i nešto veće", poručuje Evačić.

Komentirajte prvi

New Report

Close