U vremenima kad su toliko svima puna usta zdrave hrane, prilično je nevjerojatno da se nitko nije – osim proizvodnje džemova, sokova i likera – ozbiljnije pozabavio mogućnostima šireg korištenja maraske u proizvodnji hrane.
"Višnja maraska ne samo da plijeni svojom tamno crvenom bojom, nego je bogati izvor tvari koje imaju veliki utjecaj na zdravlje ljudi, od pojačavanja imuniteta do usporavanja starenja", kaže prof. dr. Verica Dragović Uzelac sa zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Ona je voditeljica projekta "Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane", kojeg je najvećim dijelom sredstvima pretpristupnog europskog fonda IPA proveo (shema "Fond za ulaganje u znanost i inovacije) Centar za prehambenu tehnologiju i biotehnologiju kojeg taj fakultet ima u Zadru, metropoli "kraljice višanja". Projekt vrijedan nešto manje od 500 tisuća eura trajao je 21 mjesec, malo dulje od planiranog, a iz EU je povučeno 72,5 posto potrebnih sredstava. Ostatak su pokrili PBF i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Kako ističe prof. Dragović Uzelac, višnja maraska može se ubrojiti u "super voće" zbog svojih nutricionističkih osobina, pa su stoga u laboratoriju u Zadru željeli proizvesti sušenu marasku i prah od njezina soka koji bi se mogli iskoristiti u proizvodnji funkcionalne hrane – namirnica koje imaju blagotvoran utjecaj na zdravlje, ili usporavaju razvoj različitih bolesti.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu