Jesu li inspektori nakon utvrđivanja nedopuštene koncentracije aflatoksina u trajnom mlijeku pod nadzor stavili fermentirane mliječne proizvode (jogurti, vrhnja) i sir, jučer nismo dobili konkretan odgovor. I dok iz Ministarstva poljoprivrede nisu odgovorili ni na upit e-poštom ni na telefonske pozive, u Ministarstvu zdravlja koristili su se diplomatskim vještinama. “Utvrđivanje mikotoksina u hrani općenito, pa i u uzorcima mlijeka, provodi se na cjelovitim što većim serijama na što više jedinica, te se u pravilu ne uzorkuje u maloprodaji, osim u slučaju sumnje”, odgovorili su iz kabineta ministra Rajka Ostojića. Naveli su da nadzor nastavljaju te da će javnost biti upoznata s rezultatima. Ustvrdili su i da “nema potrebe na aflatoksin kontrolirati svježe meso junadi ili mesne prerađevine jer su mikotoksini kao kontaminanti rezultat sintetiziranja različitih plijesni u hrani neanimalnog podrijetla poput žitarica, oraščića ili vina”. Poučili su nas da se “u sirovom ili toplinski obrađenom mlijeku od mikotoksina ispituje isključivo aflatoksin M1, koji je metabolički produkt i potječe iz hrane za životinje”. Moguće je, neslužbeno nam je potvrđeno na zagrebačkoj Agronomiji, da tragova aflatoksina ima i u prerađevinama mlijeka.
Jesu li inspektori nakon utvrđivanja nedopuštene koncentracije aflatoksina u trajnom mlijeku pod nadzor stavili fermentirane mliječne proizvode?
Jesu li inspektori nakon utvrđivanja nedopuštene koncentracije aflatoksina u trajnom mlijeku pod nadzor stavili fermentirane mliječne proizvode (jogurti, vrhnja) i sir, jučer nismo dobili konkretan odgovor. I dok iz Ministarstva poljoprivrede nisu odgovorili ni na upit e-poštom ni na telefonske pozive, u Ministarstvu zdravlja koristili su se diplomatskim vještinama. “Utvrđivanje mikotoksina u hrani općenito, pa i u uzorcima mlijeka, provodi se na cjelovitim što većim serijama na što više jedinica, te se u pravilu ne uzorkuje u maloprodaji, osim u slučaju sumnje”, odgovorili su iz kabineta ministra Rajka Ostojića. Naveli su da nadzor nastavljaju te da će javnost biti upoznata s rezultatima. Ustvrdili su i da “nema potrebe na aflatoksin kontrolirati svježe meso junadi ili mesne prerađevine jer su mikotoksini kao kontaminanti rezultat sintetiziranja različitih plijesni u hrani neanimalnog podrijetla poput žitarica, oraščića ili vina”. Poučili su nas da se “u sirovom ili toplinski obrađenom mlijeku od mikotoksina ispituje isključivo aflatoksin M1, koji je metabolički produkt i potječe iz hrane za životinje”. Moguće je, neslužbeno nam je potvrđeno na zagrebačkoj Agronomiji, da tragova aflatoksina ima i u prerađevinama mlijeka.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.“moguće je…” MA BRAVO, KOJA BUD..A VAS PLAĆA DA NAGAĐATE I TKO TU …ALU DRŽI NA VLASTI!!! Šta je sa svježim mlijekom majstori???
Uključite se u raspravu