Novosadski vrtići prestali djeci davati mlijeko

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2013. u 13:51
Guliver/Thinkstock

Rezultate očekujemo za sedam dana, a do tada djeca neće u obrocima dobivati mlijeko i mliječne proizvode, jer ih želimo zaštititi od svih mogućih rizika po zdravlje.

Vrtići u Novome Sadu prestali su djeci davati mlijeko zbog sumnje da sadrže povećanu koncentraciju aflatoksina što bi moglo štetiti njihovu zdravlju, objavio je u srijedu novosadski Radio "021". Djeca u obrocima neće dobivati mlijeko i mliječne proizvode dok se laboratorijski ne utvrdi jesu li oni zdravstveno ispravni i ne sadrže li nedopuštenu razinu aflatoksina, priopćeno je u Predškolskoj ustanovi "Radosno djetinjstvo".

Glasnogovornica ustanove Ruža Pajantić rekla je za 021 da se za ishranu djece u vrtićima koriste proizvodi "Niške mljekare" i da je od njih, pored redovne potvrde o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda, zatraženo da dostave i potvrdu da u proizvodima nije povećano prisustvo ove kancerogene materije. "Bez obzira na izjave državnih dužnosnika jučer smo se dogovorili da od Instituta za javno zdravlje Vojvodine zatražimo uzorkovanje mlijeka i mliječnih proizvoda koje koristimo u našoj centralnoj kuhinji. Rezultate očekujemo za sedam dana, a do tada djeca neće u obrocima dobivati mlijeko i mliječne proizvode, jer ih želimo zaštititi od svih mogućih rizika po zdravlje", rekla je Ruža Pajantić.

Pokrajinski tajnik za poljoprivredu Goran Ješić u utorak objavio kako je povišena razina aflatoksina pronađena u 29 od 35 uzoraka mlijeka koje se nalazi na policama u Srbiji, i poručio građanima da ne kupuju mlijeko. Srbijansko ministarstvo poljoprivrede u utorak je priopćilo da je naložilo veterinarskoj inspekciji povlačenje iz prodaje mlijeka čiji uzorci pokazuju mogućnost nedopuštene količine aflatoksina M1, dok ne stignu rezultati analiza uzoraka poslanih u Nizozemsku. U priopćenju ministarstva poljoprivrede navodi se da je, unatoč rezultatima analiza koje pokazuju da je razina aflatoksina u nekim uzorcima povišena, ona daleko ispod koncentracija koje mogu naštetiti zdravlju.

Komentirajte prvi

New Report

Close