Srbija pokrenula nove istrage jer sumnja u ratne zločine u više mjesta u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. studeni 2012. u 17:37
Vladimir Vukčević (PXL)

Vukčević je objasnio da srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine te istrage ne pokreće jer je nezadovoljno oslobađajućom presudom Haaškog suda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Srbijanski državni odvjetnik za ratne zločine Vladimir Vukčević priopćio je u srijedu da to državno odvjetništvo vodi predistražne postupke zbog sumnje u ratne zločine vezane uz operaciju Oluja i to zbog događaja u mjestima Mali Alan, Dvor na Uni, Gospić, Kijani kod Gračaca, Petrinja i Vrginmost.

Vukčević je objasnio da srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine te istrage ne pokreće jer je nezadovoljno oslobađajućom presudom Haaškog suda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, već zato što je, kako je pojasnio, moralo sačekati pravomoćnost presude u Haagu, koji po međunarodnom pravu ima primat nad nacionalnim pravosuđem.

"Mi već vodimo na šest lokacija predistražne postupke. Saslušali smo veliki broj svjedoka", rekao je Vukčević, napomenuvši da su saslušavani i svjedoci u svezi s akcijom "Bljesak".

Kako je rekao, postupci se vode u suradnji s udrugom "Veritas" na čijem je čelu Savo Štrbac.

Predmeti sumnje u ratne zločine tijekom i nakon akcije "Oluja" 1995., na kojima radi srbijansko državno odvjetništvo, pojasnio je Vukčević, odnose se na mjesto Kijani pored Gračaca, gdje je navodno ubijeno 14 srpskih civila.

Riječ je također o mjestu Mali Alan na Velebitu za koje Vukčević tvrdi da je 22. sječnja.1993. ondje ranjen, a potom zarobljen 21 pripadnik oružanih snaga pobunjenih hrvatskih Srba, od kojih su neki navodno ubijeni nakon zarobljavanja, a jedan broj ubijenih masakriran do smrti.

Predistražne radnje u tijeku su i za događaje u Dvoru na Uni, za koje srbijansko državno odvjetništvo sumnja da je ondje 8. kolovoza 1995. u zgradi osnovne škole ubijeno devet hendikepiranih civila.

Srbija istražuje smrt 13 osoba iz Gospića, smrt dviju osoba u općtini Donji Lapac, sedam osoba u općini Udbina, 17 u općini Vrhovine i dvije na Plitvičkim jezerima.

Predistražne radnje odnose se i na Petrinju gdje su, kako je priopćio Vukčević, ekshumirani posmrtni ostaci 66 osoba, kao u Vrginmostu, preko kojega su se Srbi povlačili a srpska strana tvrdi da je bila izvrgnuta vatri iz pješačkog oružja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Srpski sudovi nisu nadležni za oluju.

Za to postoji Hrvatsko pravosuđe.

Neka istražuju logore po Srbiji i Bosni.

[emo_plazi]

Svaka čast političarima s istoka.

U obrani svog imidža jako se trude obraniti lažnu percepciju Srpskog naroda kao velike žrtve. S druge strane, hrvatski političari pušu u isti rog, relativizirajući čitavu priču.

Hrvatska je osudila više od dvije tisuće hrvatskih vojnika za Oluju te za ostale obrambene akcije još veliki broj (od kojih je nekoliko generala).

S druge strane, nije osudila niti jednog visoko rangiranog srpskog vojnika koji je činio zločine nad Hrvatima.

Srbi sude Hrvatima i Hrvati sude Hrvatima.

Kada će započeti suđenja Srbima za ubojstva Hrvata? I nalogodavcima i izvršiteljima.

New Report

Close