Alternative FGS nudi 50 milijuna kuna za Vaba banku

Autor: Ana Blašković , 23. listopad 2012. u 22:01
Član Uprave Alternative private equityja Tomislav Marinac kaže da bi se dokapitalizacija mogla provesti do kraja siječnja/PIX

Fond rizičnoga kapitala spreman je dati 14 kuna po dionici varaždinske banke, što je 14% njezine nominale koja iznosi 100 kuna.

U strateškoj igri konsolidacije domaćega bankarskog sektora povučen je novi potez; fond Alternative private equity dioničarima Vaba banke na stol je stavio ponudu za dokapitalizaciju. Ponuda za povećanje kapitala vrijedna je 50 milijuna kuna o čemu je odluka pala nakon provedenoga dubinskog snimanja poslovanja te varaždinske banke. Drugim riječima, fond rizičnoga kapitala koji je na sličan način stekao većinsko vlasništvo nad Centar bankom "ušao" bi u Vabu po cijeni od 14 kuna za dionicu ili za četrnaest posto njezine nominale koja iznosi 100 kuna, čime bi investitor stekao 66,92 posto u temeljnom kapitalu.

Tek prva faza

"Nakon provedene dokapitalizacije, koja čini prvu fazu transakcije, te nakon osiguranja svih potrebnih zakonskih i drugih preduvjeta investitor planira provesti i drugu fazu, odnosno integraciju Vaba banke i Centar banke kao dio projekta konsolidacije malih banka u Hrvatskoj", stoji u indikativnoj ponudi za dokapitalizaciju koja je objavljena na Zagrebačkoj burzi. No da bi transakcija prošla, treba ispuniti nekoliko važnih preduvjeta. Iako se s njom složio povjerenički odbor Alternativea, konačna odluka investitora očekuje se u sljedećih 30 dana. U drugom koraku odobrenje tek mora dati Hrvatska narodna banka jer je riječ o stjecanju više od 10 posto vlasničkog udjela nad bankom. Ako i kad "deal" blagoslovi središnja banka, zadnju riječ imat će dioničari Vabe, među kojima su dva od tri najveća, Validus i Pluris, u stečaju.

Bez iznenađenja

"Prođe li sve planiranim tempom te dobijemo li dozvole svih uključenih strana, vjerujem da se transakcija može uspješno zaključiti do kraja siječnja iduće godine", rekao je Poslovnom dnevniku član Uprave Alternative private equityja Tomislav Marinac. U provedenoj dubinskoj analizi poslovanja Vaba banke, kaže, nije bilo većih iznenađenja. "Radi se o dobroj regionalnoj banci s jakom depozitnom bazom koja ima vrlo kvalitetne kadrove. Upravo bi se zbog toga trebala dobro uklopiti konsolidacija malih banka, što je i njezin smisao, da bi je jednog dana preuzeo strateški investitor", kaže Marinac. Udruživanje malih banka u veću snažniju instituciju aktualna je tema više godina, a kriza je dodatno naglasila važnost poteza koji bi osnažio male banke jer troškovima ne mogu konkurirati velikima. Jedan od načina "pospremanja" je udruživanje na platformi oko Centar banke koju je u lipnju dokapitalizirao Alternative PE. Kako je zamišljeno, u drugom koraku toj banci pridružile bi se još neke manje čije je poslovanje regionalno orijentirano. U tom su se kontekstu najviše spominjale upravo Vaba banka i Kovanica. Pregovori s Vabom, kojoj je u prvoj polovici godine aktiva pala za 4,6 posto, na 1,18 milijardi kuna uz 5,5 milijuna kuna gubitka, konkretizirani su.

Što s Kovanicom?

No otvoreno ostaje pitanje Kovanice koja se u svibnju oglasila da su pregovori daleko od zaključenja. Alterntivnu platformu kreirale su Karlovačka i Nava banka koje su dogovorile pripajanje Nave, a u bankarskim krugovima pronijela se glasina da bi država htjela vidjeti okrupnjavanje oko Croatia banke. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

uufffffffffff bas ste pametni!!!!!!!!!11ali nece ici[emo_palacd][emo_bijesan][emo_ljut][emo_bijesan][emo_bijesan][emo_bijesan][emo_bijesan][emo_bijesan][emo_bijesan]

New Report

Close