Poduzetnici, imate 370 milijuna razloga da pratite što će Maras sutra reći

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2012. u 17:10

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras najavio je danas u Vukovaru kako će na sutrašnjoj sjednici Vlade biti predstavljen Program poticanja poduzetništva u 2012. godini nazvan “Poduzetnički impuls” za čiju provedbu će se osigurati 370 milijuna kuna, od kojih 320 milijuna kuna iz državnog proračuna, a 50 milijuna kuna iz sredstava Europske unije (EU).

Maras je tijekom susreta s malim poduzetnicima i obrtnicima Vukovarsko-srijemske županije te predstavnicima obrtničkih udruženja i županijske gospodarske komore istaknuo kako će Vlada nastaviti s provedbom mjera kojima je za cilj rasterećenje gospodarstva od svih nepotrebnih ograničenja i nameta. Pri tom je ocijenio kako “nije malo rasteretiti gospodarstvo za 2 posto zdravstvenog doprinosa odnosno određenih parafiskalnih nameta na ukupnoj razini od oko tri milijarde kuna godišnje” rekavši kako su, nakon što su u prva tri mjeseca mandata Vlade stabilizirane financije, sada na redu investicije.

Očekujemo da će program “Poduzetnički impuls” polučiti konkretne rezultate nakon godinu dana provedbe, a da će sav novac uložen u njegovu provedbu kroz tri godine, otvaranjem novih radnih mjesta, biti vraćen u državni proračun, kazao je. Osvrnuvši se na stanje u poduzetničkim zonama, izrazio je žaljenje što u velikom broju njih nije ostvaren niti jedan projekt. Prema njegovim riječima, koncept 400 zona u Hrvatskoj očito nije uspio, ali koncept 150 do 200 uspješnih zona sa dobrim projektima sigurno može uspjeti. Zamoljen na konferenciji za novinare, održanoj nakon susreta s poduzetnicima i obrtnicima, za komentar slučaja poduzetnika iz Ivankova nedaleko Vinkovaca protiv kojega je policija jučer podnijela kaznenu prijavu jer za 72 uposlenika nije tri godine uplaćivao zdravstvene i mirovinske doprinose, Maras je istaknuo kako će se donijeti zakonska rješenja i uredbe po kojima to više neće biti moguće. Napomenuo je kako očekuje i efikasan rad porezne uprave koja mora biti ta koja će reagirati ako netko ne plaća poreze i doprinose.

Naveo je i kako Vlada ove godine planira investicije u ukupnom iznosu od 2,4 milijardi kuna, što je dvostruko veći iznos nego što je uloženo u prošloj godini, a radi se i na tome da se investicije promoviraju u svijetu kako bi se privukli potencijalni strani ulagači. Tijekom boravka u Vukovaru ministar Maras obišao je Poduzetničku zonu Priljevo, a svoj boravak u Vukovarsko-srijemskoj županiji završit će posjetom tvrtki “Eurco” u Vinkovcima, dok će se u Babinoj Gredi susresti sa čelnicima općine, a u Županji, nakon obilaska tvrtke “Narcor”, sudjelovat će na javnoj tribini “Razvoj gospodarstva – malog i srednjeg poduzetništva i obrta”.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Samo ne poticaji , molim Vas!

New Report

Close