Novi krediti HBOR-a po mjeri malim hotelijerima, napokon kreću u ulaganja

Autor: Marija Crnjak , 20. veljača 2012. u 22:00

Većina malih hotelijera već ima gotove projekte, no kako prve goste očekuju već u ožujku, na pravi će se posao baciti na jesen

Olakšani uvjeti kreditiranja putem Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), s povećanom masom sredstava koja HBOR kani plasirati u turizam ove godine, pokrenut će novi investicijski val u malim i obiteljskim hotelima. Potvrdili su nam to mali hotelijeri, koji su jedva dočekali novosti iz HBOR-a. Već imaju gotove projekte koje kane realizirati dijelom u ovoj godini, no većina za to neće imati vremena jer prve goste očekuju već u ožujku, pa će se na posao baciti na jesen. U Udruzi obiteljskih i malih hotela napominju, doduše, da još ima mjesta za lobiranje, kako bi se HBOR-ova ponuda proširila te omogućilo reprogramiranje skupih kredita. “Posljednjih nekoliko godina novac je teško dostupan jer je prije tri godine ukinuta kreditna linija HBOR-a Poticaj za uspjeh, koja je bila okidač za procvat sektora. U šest godina pomogla je da se izgradi i rekonstruira 300 objekata. Njezino ukidanje izazvalo je stagnaciju investicija, što je već dovelo u pitanje konkurentnost cijeloga segmenta. Ovi krediti dolaze u pravo vrijeme i sigurno će pokrenuti val investicija”, kaže Šime Klarić, predsjednik Udruge malih i obiteljskih hotela.

Vicko i Vestibul ulažu
HBOR u turizam ove godine planira plasirati oko milijardu kuna, ili oko 210 milijuna kuna više. U rujnu prošle godine produljeni su poček na četiri i rok otplate na 17 godina, a sad su smanjene kamatne stope na 1, 3 i 5 posto, ovisno o kategorijama. HBOR-ovim kreditom rekonstrukciju svog hotela Borovnik u Tisnom na Murteru kani financirati Dane Slamić. Planira obnoviti oba hotelska krila, no kako im u ožujku dolaze prvi gosti, cijeli posao morat će odraditi za sezonu 2013. Projekt je vrijedan oko četiri milijuna kuna, otkriva nam Slamić. “Poček je realan jer upravo toliko malom hotelu treba da se pozicionira na tržištu nakon izgradnje, a tko u 17 godina nije vratio investiciju, bolje da u nju nije ni išao”, objašnjava Slamić. Zoran Katić, vlasnik hotela Vicko u Starigradu, nakon što je uveo solarni sustav zagrijavanja vode, pomoću nove kreditne linije te dijelom kroz fondove EU planira u svoj hotel uvesti fotonaponske ćelije. “Kamata se smanjuje ako se ide na podizanje kvalitete u objektima, kao i u slučaju korištenja fondova EU. I Udruga malih i obiteljskih hotela kani raditi na osmišljavanju projekata kojima će se moći aplicirati za europska sredstva”, objašnjava Katić. Kreditna sredstva s vlastitima kani ujediniti Nenad Nizić, vlasnik splitskog Hotela Vestibul, koji već u ovoj godini kani dograditi još desetak soba u hotelu koji je zbog svoje kvalitete lani zaradio nagradu Adrian.

Opatijska priča
Rijetki vlasnici malih hotela koji su u krizi išli u velike investicije putem skupih kredita komercijalnih banaka traže da se otvori mogućnost njihova reprograma putem HBOR-ove linije. Jedan od njih je Kruno Kapetanović, koji je lani u Opatiji pansion od deset soba pretvorio u hotel Villa Kapetanović s četiri zvjezdice. “Imamo dobru suradnju s bankom i zasad odlične najave za sezonu, dakle nemamo problema u poslovanju, ali potrebni su nam jednaki tržišni uvjeti kao i našoj konkurenciji. Stoga se nadam mogućnosti reprogramiranja naših kredita po povoljnijim uvjetima”, kaže Kapetanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close