Luksuzne marke štedljive na jamstvima

Autor: Sandra Mikulčić,VL , 26. siječanj 2012. u 22:00

Osim vremenskog trajanja auto tvrtke se za kupce bore i prijenosom jamstva, mogućim dokupom ili kombiniranjem prijeđenih kilometara

Sedam godina vjernosti Kia čak sedam godina garantira za svoje modele, dok marke poput BMW-a, Mini Morrisa, Mercedesa i Volva jamče samo dvije godine Još prije nekoliko godina Kia je bila sinonim za jeftini automobil niže kvalitete. Danas Kia nije najjeftinija, niti se povezuje s lošijim materijalima i manjkavom izradom. Naprotiv, postala je sinonim za najduže jamstvo jer njezin proizvođač u svoje automobile vjeruje dovoljno da tržištu ponudi čak sedam godina punog tvorničkog jamstva. Jasno, ono podrazumijeva obvezu vlasnika da automobil održava u ovlaštenom servisu, kojem se na ovaj način također osigurava posao, no korist koju ima vlasnik vozila ne može se poreći, jer mu automobil i kao rabljeni više vrijedi. Naime, odluči li vlasnik Kiju prodati nakon četiri godine korištenja, prodaje automobil s tri godine jamstva.

Visoka gama nudi više jamstva
Toliko za svoja ali potpuno nova vozila jamče, primjerice, Alfa Romeo, Jaguar, Mitsubishi, Subaru, Suzuki, Nissan. Stepenicu ispod Kije smjestio joj se bratski Hyundai koji nudi pet godina trostrukog jamstva. Na prvi su pogled i Toyota i Mazda s njim u istoj kategoriji, no razlike ipak postoje. Toyotino se petogodišnje jamstvo u Hrvatskoj dijeli na dva dijela. Iako su vozila “pokrivena” s pet godina jamstva bez ograničenja, prve tri godine (do 100.000 km) aktualno je jamstvo proizvođača, dok u četvrtoj i petoj godini korištenja za automobil jamči zastupnik Toyote za Hrvatsku. Jamstvo zastupnika traje do isteka pete godine bez ograničenja kilometara, računajući od dana primopredaje vozila. Mazda na nova vozila također daje pet godina garancije (ili 150.000 km). Jamstvo proizvođača traje tri godine (ili 100.000 km), a za dodatne dvije godine i još 50.000 km jamstva kupac dobiva posebnu policu od osiguravatelja Car Garantie, Mazdinog partnera na europskoj razini i specijalista za dodatna jamstva. Produženim jamstvom pokriveno je sve što pokriva i jamstvo proizvođača. Generalno gledajući, svi proizvođači koji za svoja vozila daju jamstvo u trajanju dvije godine ne postavljaju ograničenja u vidu prijeđenih kilometara. No, uz 3-godišnje jamstvo ograničenja se već podrazumijevaju, i to najčešće na prijeđenih 100.000 km. Jaguar jedini ima tri godine jamstva bez ograničavanja kilometraže. Iznimka je i Alfa Romeo koji tri godine jamstvenog roka ograničava sa 120.000 km. Iako Renaultovo opće jamstvo traje dvije godine, izdvaja se tzv. visoka gama (Espace, Koleos, Laguna, Latitude) uz koju idu tri godine jamstva ili do 150.000 prijeđenih kilometara.

Njemački auti samo dvije godine
Kod Peugeota – koji generalno nudi dvogodišnje jamstvo uz neograničenu kilometražu – do kraja siječnja je za neke modele aktualno besplatno produženo jamstvo na tri godine. Iznenađuje ipak da su luksuzne marke BMW, Mini Morris, Mercedes, Smart, Volvo u skupini onih koji za svoje proizvode jamče samo dvije godine. Njihovi se vlasnici, teoretski, mogu tješiti činjenicom da nakon te dvije godine više ne moraju odlaziti u ovlaštene servise. U praksi, pak, teško da će netko i tri godine star automobil kojeg je platio oko 200.000 kn servisirati u susjedovoj garaži.

Hyundai

Trostruko jamstvo
Hyundai na svoje modele nudi pet godina trostrukog jamstva, odnosno pet godina jamstva (ili do prijeđenih 100.000 kilometara)., pet godina besplatnih preventivnih pregleda i pet godina mobilnog jamstva. Jamstvo uključuje popravak ili izmjenu svih dijelova vozila za koje se uz uobičajenu upotrebu vozila i redovito održavanje utvrdi da su neprimjereni, bilo zbog greške u materijalu, loše izrade ili pogrešne ugradnje.

Volkswagen

Hrvatska je bila pilot-projekt
Volkswagen grupacije – dakle, Audi, Seat, Škoda i Volkswagen – na svoje modele daju četiri godine jamstva, bez ograničenja kilometara za prve dvije godine. Na ukupnu dužinu jamstva od četiri godine propisano je ograničenje od 100.000 km (što prije nastupi). Audi je jamstvo sa dvije produžio na četiri godine na vozilima kupljenima od listopada 2008. i tada su ovlašteni Audi trgovci prvi na hrvatskom tržištu kupcima osiguravali četiri godine jamstva bez ikakvih isključenja u odnosu na dvogodišnje tvorničko jamstvo. Kad je Volkswagen isto uveo za svoja vozila prodana od 16. travnja 2009., Hrvatska je postala prva zemlja u kojoj Volkswagen vozila imaju četverogodišnje jamstvo. Taj su primjer mjesec dana kasnije slijedili Seat i Škoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close