Tri seljaka na listi hrvatskih milijunaša

Autor: Božica Babić , 29. kolovoz 2011. u 22:00

Porezne prijave otkrivaju da se i od poljoprivrede može jako dobro zaraditi, najbogatiji seljak u Hrvatskoj lani je imao 2,7 milijuna kuna dohotka

Četiri odvjetnika i tri poljoprivrednika najbolje su plasirani pojedinci na listi rangiranoj od obrtnika i osoba slobodnih zanimanja s najvećim prijavljenim dohotkom za 2010. S registriranih 2,7 milijuna kuna dohotka, prema vijesti koju je objavila državna informativna agencija, vrh spomenutoga popisa drži poljoprivrednik iz Osječko-baranjske županije, koji se primarno bavi uzgojem žitarica, ali i voćarstvom. Od ostale dvojice, koji su prošle godine također ostvarili izvrsnu zaradu od poljoprivrede, još jedan se bavi žitaricama, dok treći uz ratarstvo tovi stoku i perad.

Do kraja prošlog tjedna činovnici Porezne uprave obradili su 85 posto ili 741.041 od ukupno zaprimljenih 866.892 prijava poreza na dohodak. I prvi put otkrili da i u Hrvatskoj ima pojedinaca milijunaša koji od poljoprivrede, po onoj narodnoj, žive “ko bubreg u loju”! Za razliku od odvjetnika koji su već godinama stanari liste s najvećim zaradama obrtnici poljoprivrednici tek su lani potvrdili povijesni iskorak u skupinu koja godišnje zarađuje milijun i više kuna. Njima zasigurno nisu zanimljive frustracije samozvanog lidera seljaka Tomislava Pokrovca i njegovi pozivi na traktorske blokade, motivirani socijalnom visinom potpore od samo 16.003 kune koliko je obiteljsko gospodarstvo Pokrovac lani dobilo od državnog proračuna za svoj cjelogodišnji poljoprivredni učinak. Najbolje plaćeni Hrvat 2010. doma je pak odnio piramidu složenu od “ciglica” s likom Starčevića u kojoj se ukupno našlo neviđeno golemih 5,8 milijuna kuna. Tko je sretnik, koji je lani sam zaradio čak 1085 prosječnih hrvatskih plaća, ostaje nepoznato. Podatak je iz godišnjih prijava poreza na dohodak izlistan tek kao jedan među desetak posebno zanimljivih statističkih detalja. Za razliku od prošlih godina ovoga ljeta medijski prostor preplavile su političko-gospodarske afere u kojima i dalje dominiraju (ne)zgode bivšeg premijera Ive Sanadera, financijske i kadrovske “huncutarije” uprava Hrvatskih autocesta ili Hrvatskih željeznica te crnokronikaški serijal o dramatičnim posljedicama Horvatinčićeva jedrenja. Pojedinci s višemilijunskim zaradama izgleda više nisu top-tema, čak i kada među njima potpuno neočekivano u sam vrh “isplivaju” tri seljaka.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Božica Babuć otvorila nova percepcijska vrata…

New Report

Close