Zaustavljena gradnja elektrana

Autor: Milan Šutalo , 25. listopad 2010. u 22:00

Odluka o financiranju TE Tuzla i HE Vranduk čeka na konstituiranje vlasti

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hecegovine obustavio je sve aktivnosti na izgradnji bloka sedam termoelektrane Tuzla i izgradnji hidroelektrane Vranduk na rijeci Bosni. Obustava vrijedi do konstituiranja novog saziva federalnog parlamenta i vlade, temeljem rezultata posljednjih izbora.Ovi objekti, čija se investicijska vrijednost procjenjuje na 800 milijuna eura, obuhvaćeni su strategijom razvoja BiH i razvoja energetskoga sektora FBiH kojom je predviđena gradnja šest termoelektrana, 14 hidroelektrana, šest vjetroelektrana i 25 mini hidroelektrana, ukupne vrijednosti 5 milijardi eura.

Nepodobni Švicarci
Vlada FBiH dala je početkom godine zeleno svjetlo Elektroprivredi BiH i Elektroprivredi HZ HB, obje u njezinu vlasništvu, da počnu s pripremama za gradnju šest objekata. Stopiranje projekata predložio je odbor za energetiku, rudarstvo i industriju Zastupničkog doma. Parlament FBiH zadužio je vladu i ministarstvo energetike FBiH da do novog saziva vlade obustavi sve strateške aktivnosti koje nisu operativnog karaktera u obje elektroprivrede.Odluka, međutim, neće stupiti na snagu dok je ne potvrdi i Dom naroda Parlamenta FBiH. Slaviša Šućur, zastupnik SDP-a, stranke koja je osvojila najviše glasova na proteklim parlamentarnim izborima i član odbora za energetiku, kazao je kako se odluka o obustavi isključivo odnosi na blok sedam TE Tuzla i HE Vranduk. Oba projekta definirani su kao prioriteti vlade FBiH. Šućur tvrdi da švicarski Alpik, koji je jedini dostavio punudu Elektroprivredi BiH za izgradnju bloka sedam TE Tuzla, ne može biti strateški partner. Njegova ponuda EP BiH dostavljena je prije 20 dana. “Prema našim saznanjima, Alpik u ovaj projekt ne ulaže ništa, nego se obvezuje da će pomoći u traženju izvora financiranja. Zauzvrat će dobiti dugoročni ugovor za isporuku struje pod nedefiniranim uvjetima”, rekao je Šućur te dodao kako ne postoji pripremna dokumentacija za izgradnju HE Vranduk.

Bez kadrovskih promjena
Parlament Federacije BiH također je do formiranja novog saziva vlasti obustavio sve kadrovske promjene u tvrtkama u energetskom sektoru. Protiv su bili zastupnici Stranke za BiH Harisa Silajdžića.

Komentirajte prvi

New Report

Close