Bewag odustaje od prodaje B.Neta?

Autor: Bernard Ivezić , 14. siječanj 2009. u 22:00

Austrijski i mađarski dio spašavaju B.Net Hrvatska od prodaje

Kabelsignal je navodno spreman Bewagu za austrijski i mađarski B.Net te tvrtku Dataservice isplatiti oko 70 milijuna eura.

Taj bi iznos pokrio većinu izvanredne dividende od sto milijuna eura, što je traži suvlasnik Bewaga, pokrajina Gradišće, a što je bio jedini razlog zbog kojeg su sve B.Netove operacije ponuđene na prodaju. Usto su analitičari podijeljeni oko procjene da Bewag prodajom B.Neta Hrvatska u ovom trenutku može naplatiti dosadašnja ulaganja vrijedna više od pola milijarde kuna te tako nadmašiti najveće preuzimanje u telekom sektoru u Hrvatskoj. “Bewag ne može komentirati proces prodaje B.Neta dok on ne bude zaključen. No sve su opcije otvorene”, kratko je komentirao Gerhard Altmann, glasnogovornik Bewaga. Adrijan Ježina, predsjednik Uprave B.Neta Hrvatska, odbio je komentirati proces prodaje. Istaknuo je tek da su 2008. godine ostvarili znatno bolje rezultate od planiranih. U financijskoj 2008. godini, završenoj u rujnu, hrvatski B.Net ostvario je prihod od 15,4 milijuna eura uz EBITDA od milijun eura. Kako se do kraja siječnja ne zna hoće li se prodati B.net Hrvatska, jednako tako još nije sigurno ni Kabelsignalovo preuzimanje B.Neta u Austriji i Mađarskoj. Tu transakciju prvo mora odobriti tamošnji tržišni regulator.
“Preuzimanje B.Neta i Dataservicea predstavlja nastavak provedbe zacrtanog plana. Te dvije tvrtke omogućit će nam ne samo da proširimo kapacitete u infrastrukturi nego da održimo korak s razvojem na području širokopojasnih usluga i da dodatno pospješimo profitabilnost”, kaže Alois Ecker, član Uprave telekoma Kabelsignal, i dodaje da Kabelsignal ne planira kupiti B.Netovu hrvatsku operaciju jer su, kako navodi, usmjereni na austrijsko tržište. Kabelsignal je tvrtka kći austrijske energetsko-komunalne grupacije EVN koja već ima operacije u Bugarskoj i Makedoniji.

Činjenice

Jedna prodaja dovoljna
Bewag bi prodajom austrijskog i mađarskog B.Neta mogao namaknuti gotovo cijelu izvanrednu dividendu koju traži pokrajina Gradišće

Nepovoljan trenutak
Zbog krize analitičari su skeptični da će Bewag povratiti pola milijarde kuna uloženih u svoju najnoviju operaciju B.Net Hrvatska

Bolji od planiranog
Hrvatski B.Net je sa 20 posto boljim rezultatom od planiranog za prošlu godinu ugodno iznenadio vlasnika – grupu Bewag

Komentirajte prvi

New Report

Close