Zbog posla iz Zagreba selim u Osijek

Autor: Tomislav Hrastovčak , 16. svibanj 2012. u 12:05

Osječki start-up Farmeron dobio je nedavno 1,4 milijuna dolara investicije iz Silicijske doline, a dobio je i novog content & community managera – Željka Rihu.

Riha je radio na poslovima odnosa s javnošću i marketinga. Radio je u nekoliko domaćih i stranih tvrtki, a prije odlaska u Farmeron bio je privatni konzultant za komunikaciju na društvenim mrežama i PR-om gdje su mu klijenti bili domaće, ali i strane kompanije.

Inače, Farmeron je start-up iz Osijeka koji je razvio informatički sustav za praćenje stoke na farmama. Tvrtku je pokrenuo Matija Kopić, koji je aplikaciju počeo razvijati kako bi pomogao ocu u praćenju proizvodnje mlijeka. Ulaganje u Farmeron od 1,4 milijuna dolara došlo je od bostonskog fonda rizičnog kapitala NextView Ventures i fonda SoftTech iz Silicijske doline. Prošle je godine Farmeron već podržao londonski inkubator i venture capital fond Seedcamp, zatim londonski The Accelerator Group te inkubator 500startups iz Silicijske doline.

Evo što nam je kazao Željko Riha, koji se zbog novog radnog mjesta uskoro seli iz Zagreba u Osijek:

Kako ide priča o dolasku u Farmeron?

Moja priča o dolasku u Farmeron je zapravo vrlo jednostavna, a opet s druge strane mogao bih reći da je filmska. Naime, jedne večeri prijateljica mi je skrenula pažnju na Farmeron i njihovu potražnju za Content & Community Managerom. Nakon kratkog googlanja i savjeta prijatelja iz Osijeka, odlučio sam se putem LinkedIna prijaviti na natječaj, a to je ujedno bio jedini način prijave na natječaj. Nakon iznimno zanimljivog razgovora s Matijom Kopićem, CEO-om Farmerona uslijedila je njihova ponuda, nakon svega 3 dana. Ostalo je, mogli bi smo reći, povijest. Prihvatio sam posao i izazov koji donosi Farmeron te se uskoro selim u Osijek.

Koji će biti Vaši glavni radni zadaci u Farmeronu?

Kao što sam naziv pozicije kaže, Content & Community Manager, brinut ću se za sadržaj na Farmeron blogu te raditi na što boljem sadržaju za naše klijente. Brinut ću se za oglašavanje na društvenim mrežama, direktan B2B kontakt putem društvenih mreža, otvaranje profila na društvenim mrežama te traženje novih mogućnosti promocije na raznim tržištima. Farmeron je svjetski proizvod i upravo u tome leži izazov. Nisu sve društvene mreže popularne na svim krajevima svijeta, stoga prilagodba poruke i način na koji se šalje je od iznimne važnosti. Također, sudjelovat ću sa svojim PR i marketing znanjem i iskustvom.

Kakav je trenutno status community managementa kao struke u Hrvatskoj?

Stručnjaci za komunikaciju na društvenim mrežama odnosno community manageri u Hrvatskoj danas imaju puno bolji status nego što je to bilo prije nekoliko godina. I dalje većina smatra da to mogu raditi neki tamo “klinci” jer se zapravo radi o čistom stavljanju statusa na Facebook ili Twitter. Svijest se mijenja, a mijenja se i tržište. Ukoliko hrvatske tvrtke žele biti konkurentne na Europskom tržištu što sama Europska Unija donosi, onda se trebaju prilagoditi novom načinu komuniciranja sa svojim kupcima. Struka kao takva zahtjeva još puno rada i unaprijeđivanja, no vjerujem da će se i to uskoro promijeniti. Kontaktiraju me mnogi mladi studenti koji bi postali Community Manageri, a ne znaju kako.

Dosadašnji profesionalni put?

Prvi puta sam se profesionalno susreo sa društvenim mrežama još u jednoj IT tvrtci, pa zatim u političkoj kampanji i tako je zapravo krenulo moje učenje o društvenim mrežama. Prethodno sam radio na poslovima odnosa s javnošću i marketinga pa je prva stvar koju sam trebao prilagoditi upravo način izražavanja. Društvene mreže su sasvim drugačija logika komunikacija. Tada sam radio u nekoliko domaćih i stranih tvrtki, a prije odlaska u Farmeron bio sam privatni konzultant za komunikaciju na društvenim mrežama i PR-om gdje su mi klijenti bili domaće, ali i strane kompanije.

Željko Riha (PXL)

Komentari (3)
Pogledajte sve

e da, sigurno će osijek biti velika onkurencija stranim gradovima, possebno lononu, parizu i bruxellesu u koji zagrebčani neće domoljubno htjeti ići… Ma ni u rijeku niti split lega
Lega, zagi će radje popiti osječko i jesti bajadeeeeru već u Švicu, kuiš spiku lega?!

kakva krasna vijest. mladi debeli 120kg programer ide iz zg trbuhom za kruhom na istok u 250km udaljeni Osijek iz Zagreba. Sigurno će mu biti bolje tam za življenje. Ići će u Mađarsku u šoping i Vojvodinu umjesto u Austriju i Italiju kao do sada. Do mora će mu biti 5 pa i 6 sat vožnje umjesto 2 sata do sada, pa neće baš moći svaki vikend okusiti sol mediterana. Sigurno će imati veću plaću u Osijeku.
Kao takvi poslovi se ne mogu raditi online i ne mogu se videokonferencije odrađivati na Skypu.
Ah da Farmeron. Velika start up senzacija sigurno će uskoro biti izlistana na NYC burzi uz mentorship City banka kao i Facebook!? Dečki su nagrecali milijunčić eura od EU, wau. Kao da nisu socijala od samog početka. Kao da nisu potčinjeni, subordinirani informatičari velikih internacionalnih korporacija. Kao da imaju ugovor na 12 godina, a rade zapravo na neodređeno vrijeme. U maloj zemlji izgledom ponalik banani izgraditi ćemo Panonsku Silicijsku dolinu u rodnom gradu Vladimira Šeksa.
Privatni jointVenture kapital za nadzor proizvodnje mlijeka? ahahaha….
posao developerima idućih 100 godina za rad na upgradeima. Svako selo 8 kravljih sisa ima. … Ako nema must ćemo drugošto. Ajde seko da ti muuu mleko…
Da sam urednik stavio bih bijelim slovima graffitti preko kolumne: Džabe ste krečili

U RH je nemoguće razvijati malo i srednje poduzetništvo i projekte te veličine. Vladi bi to već moralo biti jasno. U RH vrijedi raditi jedino projekte veličine 30 i dalje milijuna eura i već mora biti jasno svima da bez dogovora nećemo uskoro moći raditi projekte te veličine nigdje diljem Lijepe Naše. Tvornice namještaja, parketa, farme, elektrane.
Kod nas ne pali (njemački) sustav obiteljskog poduzetništva jer ih velike korporacije a posebno Konzum ne podržavaju. Rasturaju je, namjerno kasne s plaćanjima, prejeftino otkupljuju proizvode posebno prehrambene, preskupo naplaćuju mjesto im u svojim veletrgovinama itd.
U pravu su slovenci kada mrze toliko taj Agrokor, rasturiće ih napola ad uđe u Mercator, kao što je hrvatima napravio.
I što vrijedi raditi kao startup u RH? PA ništa.
Samo velike projekte, imati nekoga tko garantira preuzimanje i isplatu u kratkom roku, i fokusirati se na izvoz.

A mi ćemo se praviti da ne vidimo kako amerikanci ovim projektima kupuju u RH veće kazne piratima i korisnicima piratskog softvera, pogotovo Windowsa i Officea…

odlicno!!! svaka cast! samo tucite decki!!! 🙂

New Report

Close