USKOK zatražio uhićenje Ive Sanadera i istražni zatvor

Autor: Poslovni.hr , 09. prosinac 2010. u 20:15

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, a nakon što mu je Sabor ukinuo imunitet, od policije zatražio da ga uhiti i od suda zatražio određivanje istražnog zatvora, izvijestilo je večeras Državno odvjetništvo (DORH).

O tom zahtjevu večeras bi trebao odlučiti istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić. U priopćenju se navodi kako je te radnje bilo potrebno poduzeti kako bi u slučaju bijega osumnjičenika, što je vjerojatno u ovom slučaju, mogla biti raspisana međunarodna tjeralica i nakon toga biti podnesen nalog za ekstradiciju osumnjičenika zemlji u kojoj bude uhićen. USKOK ističe da je zatražio istražni zatvor i odobrenje za uhićenje s obzirom da se tek nakon davanja odobrenja za uhićenje, zastupnik u Hrvatskom saboru ili druga osoba koja ima imunitet može uhititi.

Hrvatski sabor je traženo odobrenje dao danas u 17 sati i tek je nakon toga postalo pravno moguće uhititi osobu koja je imala imunitet, priopćio je USKOK. Naglašava da je odmah po primitku pisanog odobrenja Hrvatskog sabora, zatražio od policije postupanje u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku prema kojem je policija ovlaštena uhititi osobu za koju postoje osnove sumnje da je počinila kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, za koje je propisana kazna zatvora tri ili više godina, kad postoji neki od razloga za određivanje istražnog zatvora.

USKOK je kao netočne odbacio tvrdnje da policija i državno odvjetništvo nisu poduzeli sve mjere koje su trebali poduzeti. Navodi da prema Ustavu zastupnik ne može biti pritvoren niti se protiv njega može pokrenuti kazneni postupak bez odobrenja Hrvatskoga sabora. Zastupnik može biti pritvoren bez odobrenja Sabora samo ako je zatečen da vrši kažnjivo djelo za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina, navodi USKOK. Kako u tom slučaju nije riječ o zaticanju u izvršenju kaznenog djela to bez odobrenja Hrvatskog sabora zastupnik nije mogao biti lišen slobode, jer se pod lišenjem slobode podrazumijeva svaka radnja i mjera kojom se nekoj osobi ograničava sloboda kretanja, zaključuje USKOK.

Sanadera se sumnjiči za udruživanje za počinjenje kaznenog djela te zlouporabu položaja i ovlasti, vidljivo je to iz DORH-ova zahtjeva za kaznenim progonom koji je odobren. Sada je poznato za koja dva kaznena djela se Sanader tereti, no još uvijek se ne zna u kojim kaznenim predmetima je osumnjičen.

Neslužbeno se doznaje da mu se udruživanje za počinjenje kaznenog djela stavlja na teret u slučaju Fimi medije, odnosno nezakonito “izvlačenja” novca iz ministarstava i javnih poduzeća preko istoimene tvrtke. Doznaje se i da je za zlouporabu položaja i ovlasti osumnjičen u slučaju nezakonitog poslovanja HEP s Diokijem te da su uz njega za to kazneno djelo osumnjičene još tri osobe – Robert Ježić, vlasnik Dioki Grupe i Novog lista, Ivan Mrljak iz HEP-ovog društva Opskrba i bivši predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close