Srce prestaje s obavljanjem poslova mrežnog operativnog centra CARNetove mreže

Autor: Poslovni.hr , 06. travanj 2009. u 14:40

Sveučilišni računski centar (Srce), 6. travnja, nakon 18 godina prestaje operativno brinuti za izgradnju i održavanje Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet.

Do promjene dolazi temeljem odluke uprave CARNeta, navodi se u priopćenju Srca. Inače, Srce je od osnivanja 1971. godine i prvih povezivanja terminala na mainframe računala počelo obavljati ulogu mrežnog operativnog centra sustava znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj. Nakon prvih mrežnih sustava ostvarenih preko iznajmljenih analognih vodova i sudjelovanja Srca u europskim projektima umrežavanja tijekom 80-ih godina, početkom 90-ih dolazi do novih iskoraka u mrežnom povezivanju. Godine 1990. u Srcu je uspostavljen čvor BITNET mreže.

Početkom 90-tih, na poticaj Ministarstva znanosti i tehnologije, započela je realizacija nacionalnog projekta kojemu je za cilj bila implementacija internetskog protokola u povezivanju visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj. Taj projekt je nosio ime Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet. Srce je sudjelovalo u osmišljavanju koncepta i operativno je obavilo provedbu projekta. U studenom 1992. godine uspostavljena je prva međunarodna internetska veza između čvora u Srcu i Austrije, podsjeća se u priopćenju. U razdoblju od 1992. do 1994. izvršeno je povezivanje svih sveučilišnih centara i ustanova na jedinstvenu nacionalnu mrežu utemeljenu na IP protokolu.

Za potrebe Hrvatske, Srce je početkom 1993. obavilo registraciju vršne internetske .hr domene. Nakon što je 1995. godine odlukom Vlade RH CARNet postao samostalna ustanova, poslove mrežnog operativnog centra (NOC) kao i druge poslove za potrebe CARNeta, Srce je obavljalo temeljem međusobnih ugovora.

Srce je, ističe se, aktivno sudjelovalo u svim dosadašnjim tehnološkim iskoracima CARNetove mreže, počevši od prvih koraka koji su ostvareni na prijenosnim kapacitetima tadašnjeg HPT-a, pa preko projektiranja i izgradnje okosnice mreže utemeljene na ATM tehnologijama (1995.), pa sve do zadnjeg iskoraka 2004. godine kada je izgrađena gigabitna okosnica današnje CARNetove mreže.

U Srcu se i dalje nalazi čvor međunarodne paneuropske mreže GÉANT, putem kojeg se CARNet povezuje na tu infrastrukturu, a dogovoren je i nastavak sudjelovanja stručnjaka Srca u razvojnim radnim skupinama projekta GÉANT3.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close