Kulić: Tečajna politika HNB-a Hrvatsku vodi u stečaj

Sudionici znanstvenog skupa Izazovi monetarne i fiskalne politike u uvjetima nestabilnosti financijskih tržišta u organizaciji zagrebačkog Ekonomskog fakulteta u raspravama najviše su prostora posvetili nedostacima hrvatske monetarne politike, zauzimajući se za povratak monetarne suverenosti i aktivniju ulogu središnje banke u pokretanju razvojnog ciklusa

Najoštriji u kritici monetarne politike HNB-a bio je Slavko Kulić, znanstvenik s Ekonomskog instituta, koji je naglasio da je tečajna politika središnje banke sustavno štetna za Hrvatsku te da ju u končanici vodi u stečaj, prenosi T-portal. Optužio je čelne ljude Hrvatske narodne banke da tečajem štite interese stranih banaka, ustvrdivši da se monetarna politika otuđila i više nije pod kontrolom hrvatske vlasti.

“Država bez novca nije ništa, a novac iza kojeg ne stoji država nije novac”, rekao je Kulić, iznoseći tezu da kuna nije novac nego samo transakcijsko sredstvo. Založio se za radikalne metode “vraćanja monetarne suverenosti”, koje uključuju kontrolu i usmjeravanje rada Hrvatske narodne banke od strane Sabora te povratak stranih banaka u hrvatsko vlasništvo ili prebacivanje domaće akumulacije od 300 milijardi kuna u domaće banke.

(pd)

Komentari (4)
 • jimprofit
  jimprofit 22:20 10.9.2012.

  Boso- pa nije Kulić nikad bio na vlasti pa da je sprovodio svoju politiku, prema tome brbljaš gluposti i neistine. Slovenija je pred bankrotom, a doći će i Hong Kong i Austrija na red. Gdje god je novac koji bi trebao služiti za razmjenu dobara kredit, odnosno dug dolazi do bankrota i ovrha. Prvo na red dolaze najneuspješnij, pa onda oni uspješniji. Doći će i Hong Kong i Austrija brzo na red. Kulić je u pravu i rješenje nije u dugu.

 • Boso
  Boso 21:25 25.11.2010.

  zbog takvih stručnjaka kao što si ti, Hrvatska je tu gdje jeste…

 • Boso
  Boso 21:24 25.11.2010.

  “Država bez novca nije ništa, a novac iza kojeg ne stoji država nije novac”-a jel onda ni Slovenija niti Austrija nisu ništa? Dragi Kuliću, lijepo zboriš (za one neupućene) ali ti nisi ekonomski stručnjak nego politolog/sociolog a o tome bi trebali govoriti ekonomisti a ne politolozi…
  Država bez gospodarstva je ništa…Hong Kong već 25 godina nema svoju valutu (vezao ju je uz američki dolar) , ali ima svoje pametne ljude, političare i gospodarstvo…Hrvatska nema niti jedno od tih troje…prestani trabunjati i prodavati maglu neupućenima i jadnome narodu…prestani sa populizmom, OK?

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!