Jubilarni tanker na Terminalu Omišalj

Autor: Poslovni.hr , 12. listopad 2011. u 14:50

Na Janafovom Terminalu Omišalj danas je prihvaćen Sea Queen, jubilarni 2.000. tanker sa sirovom naftom, priopćeno je danas iz Janafa.

Prvi tanker s naftom, Slaviša Vajner Čiča na Terminalu Omišalj prihvaćen još 25. listopada 1979. godine i u 32 godine rada prihvaćeno je i prekrcano 161,532.578 tona sirove nafte. Od samog puštanja u rad naftovodnog sustava provodi se kontinuirana modernizacija i dogradnja cjelokupnog naftovodnog sustava s ciljem povećanja sigurnosti transporta uz zaštitu i očuvanje okoliša, ističu iz Janafa. S tim u vezi, napominju kako se Janaf danas nalazi u velikom investicijskom ciklusu, u sklopu kojeg se ističe najveća investicija, izgradnja dodatnih spremničkih kapaciteta na Terminalu Omišalj.

Naime, na Terminalu Omišalj izgradit će se ukupno osam spremnika za sirovu naftu pojedinačnog kapaciteta 80.000 metara kubičnih (ukupno 640.000 metara kubičnih) te spremnika za naftne derivate ukupnog kapaciteta do 100.000 metara kubičnih. Ukupna vrijednost investicije na Terminalu Omišalj iznosi milijardu kuna, a završetak se predviđa do 2015. godine. Novoizgrađeni spremnici bit će dio projekta Adriatic spot tržišta, a manji dio bit će namijenjen za skladištenje državnih obveznih zaliha.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close