Zlato najskuplje u posljednje dvije godine

Autor: Tomislav Pili , 17. lipanj 2016. u 08:14
Unca zlata vrijedi 1309 dolara, 23 posto više nego početkom godine/REUTERS

Neizvjesnost diže cijene plemenitih metala.

Cijena zlata popela se u četvrtak na najvišu razinu od kolovoza 2014. godine nakon što je američka središnja banka (Fed) dan ranije signalizirala da bi kamatne stope mogle ostati niske još neko vrijeme. Cijena unce zlata ojačala je 1,4 posto sve do 1309,89 dolara.

Samo tijekom ove godine zlato je na robnim burzama poskupjelo 23 posto jer političke i ekonomske neizvjesnosti motiviraju investitore na kupnju "sigurnijih" oblika imovine. Statitistike pokazuju kako je imovina povezana sa zlatom, ali i srebrom na najvišoj razini od listopada 2013. godine na 20.227 tona. Prema istraživanju Bloomberga među 22 analitičara, cijena zlata dodatno će skočiti ako Britanci sljedećeg četvrtka izglasaju izlazak iz Europske unije.

U tom bi slučaju cijena mogla dosegnuti čak 1350 dolara za uncu u samo tjedan dana po održavanju referenduma. Ako pak Velika Britanija odluči ostati u EU, analitičari predviđaju pad sve do 1250 dolara. Cijena srebra u četvrtak je porasla dva posto na 17,86 dolara, što je najviša cijena od početka svibnja. Srebro je tijekom ove godine ojačalo još više od zlata, čak 29 posto. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Lako je prodat al je teško ponovo kupit !
Da smo to zlato sačuvali do danas te ga kojim slučajem sada odlučili prodati, od prodaje bismo zaradili oko 3260 milijuna kuna – gotovo dvije i pol milijarde kuna više nego tada kad je prodano. Za državu u gospodarskim problemima kao što je Hrvatska, ovo je prilično velik gubitak.

Jesam li Vam rekao :

Ne ulažite u mrak već ulažite u investicijsko zlato ?

Cjena zlata na svjetskom je tržištu od početka siječnja 2016. porasla je od 1.060 $ na 1.309 $ , čak + 23,5 %..

Bez obzira na to što ste moj dobronamjerni post ocjenjivali loše , cjena zlata raste i da ste me pravovremeno poslušali ostvarili bi veću vrijednost .

joj da, imali su carobnu kuglu pa su znali kako ce cijena ici u buducnosti.

zasto ga hdz-ova vlada nije nakupovala 2004. umjesto sto su farbali tunele i prodali 2011 ili do kad su vec bili na vlasti?

Za podsjetnik !

Pošto je ono 2002 god. Vlada I.Račana prodala 15 t zlata ?

New Report

Close