Ukidanje II. stupa vodi do još većeg mirovinskog duga

Autor: Tomislav Pili , 21. listopad 2014. u 08:17
Samo 13 posto umirovljenika odradilo je puni radni staž od 40 godina/Anto Magzan/PIXSELL

Preuzimanjem kapitalizirane štednje država bi kasnije preuzela nove, veće obveze.

Bilo kakve političke ideje u smjeru nacionalizacije II. mirovinskog stupa teško mogu imati racionalno objašnjenje, ocjenjuju analitičari Raiffeisen banke u najnovijim kvartalnim analizama.

Podsjećajući na problem ubrzanog starenja stanovništva u kombinaciji sa sve izraženijim "odljevom mozgova", odnosno iseljavanjem mlađeg, radno sposobnog stanovništva, glavni pritisak na održivost domaćeg mirovinskog sustava po mišljenju RBA analitičara dolazi i od vrlo nepovoljne strukture korisnika mirovina.Naime, posljednji podaci kazuju da samo 13 posto umirovljenika ima odrađeni puni radni staž, a tu je i preko 20 posto korisnika invalidskih mirovina.

Navedeni problemi doveli su do financijske neravnoteže mirovinskog sustava, a problem je značajno produbila šestogodišnja recesija. Pokušavajući odgovoriti na zahtjeve Europske komisije za smanjenje deficita, Vlada je omogućila izlazak članova iz II. stupa – a koji mirovine ostvaruju po posebnim propisima – i prijenos njihovih sredstava u proračun. Time se predviđa jednokratan prihod od 2,8 milijardi kuna u ovoj te dvije milijarde kuna u 2015. godini."Takva mjera jest polučila iznimno značajan fiskalni učinak, no mogla bi donijeti iznimno nepoželjne posljedice u budućnosti", ističe se u analizi. Naime, svaki potez u smjeru zamrzavanja, reduciranja ili u konačnici ukidanja II. stupa značio bi dugoročno povećanje mirovinskog duga.

"Preuzimanjem sredstava iz kapitaliziranog stupa isplaćivale bi se sadašnje mirovine, no država time preuzima buduću obvezu za zaposlenike koji su uplaćivali u II. stup", ocjenjuje se u analizi. Tomislav Ćorić, docent na Katedri za financije zagrebačkog Ekonomskog fakulteta slaže se s tezom RBA analitičara dodavši da bi značajniji izlazak članova iz II. stupa značio destabilizaciju sustava u dugom roku. "Koncept mirovinskog sustava je dobar, ali naše ekonomske okolnosti ne dopuštaju da se on afirmira", zaključuje Ćorić.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Neće se ništa nacionalizirati nego samo treba prestati zakonska prisila novih uplata.
Osobno ne želim ulagati u drugi stup ali me zakon priječi da slobodno raspolažem sa svojom PRIVATNOM imovinom.Ja sam privatna osoba koja MORA odabrati jedan od OMFova.
Ne želim je dati u hrv. obveznice niti u spašavanje korumpiranih građevinskih projekata.
Vrlo zanimljivo tumačenje privatnog vlasništva.
Isto tako je i sa tržišnim odnosima.
Ima određene grupacija(ne samo bankari) koji se itekako pozivaju na društvo
kada zapadnu u probleme.
Dodatna stvar koja problematizira to privatno vlasništvo je što je puno,puno privatnog vlasništva stečeno raznim državnim intervencijama i što se to privatno vlasništvo i dalje štiti (naravno ne svačije).
Uostalom kvalitetu te imovine sam maloprije objasnio.

Mirovinski II. stup su privatni novci pojedinca koji ih uplaćuje, privatno vlasništvo je osnova za tumačenje Ustava Rpublike Hrvatske.
Dakle nacionalizacija II. stupa je protuustavan čin.

S poštovanjem

Pa kada drugostupaši ulažu u drž.obveznice sve gubi smisao…debelo preko zakonskog iznosa
Opet će sve pasti na budući proračun…
Stvarno je ironija da će osiguranici(eventualno neki drugi osiguranici) preko
poreza plaćati vlastitu dobit
Slično kao što su preko cijena komunalija plaćali Bandićevu darežljivost
Kao i u potonjem tako će i u prvom slučaju biti mali skup dobitnika

Kako no kaže profesor Bežovan cijenu tranzicijskog troška ćemo debelo platiti kroz kamate na javni dug
Još jedan primjer zarade na transformaciji ročnosti
I kada na sve to uzmemo i kvalitetu ulaganja van državnih obveznica nije teško dokazati da od lošeg postoji i gore
Nenad Bakić ih je kritizirao da uooće ne ulažu u turistička poduzeća već su samo sanirali vlastite propale projekte

Ukinuti obveznost ulaska(dosta tog kvazipoduzetništva nametnutog zakonima), zabraniti ulaganje u drž. obveznice i na tržište bez ikakvih garancija…
pa ko voli neka izvoli

New Report

Close