U stres-testu rizik stambenih kredita je previše podcijenjen

Autor: Tomislav Pili , 12. listopad 2015. u 22:00
Arhivska fotografija: Dino Stanin / Pixsell

Iskustva iz kriza su pokazala da su plasmani kućanstvima, odnosno stambeni krediti, najveći izvor problema.

Stres-test europskih banaka koji je lani provela Europska središnja banka (ECB) najvjerojatnije je došao do pogrešnih zaključaka jer nije dovoljno obratio pažnju na rizik kreditnih plasmana kućanstvima.

Kako je u razgovoru za CNBC izjavio Erkki Liikanen, guverner Banke Finske i član Vijeća guvernera ECB-a, pregled kvalitete imovine u knjigama banaka eurozone netočno je procijenio rizik vezan uz tu vrstu imovine. "Kada smo procjenjivali kapitalne zahtjeve za banke na temelju rizikom ponderirane aktive, kućanstva su imala vrlo mali rizik, a mala i srednja poduzeća vrlo veliki. No, ako pogledamo naša iskustva u krizama, kućanstva, odnosno stambeni krediti su najveći izvor problema – stoga je nešto pogrešno u tom testu. Trebate biti u mogućnosti diverzificirati rizik ako imate mnogo malih i srednjih poduzeća koje financirate, ali s kućanstvima morate biti oprezni", izjavio je Liikanen.

 

25europskih

banaka lani nije zadovoljilo na stres-testu ECB-a

Nije istaknuo da li to znači da će stres-test morati biti ponovljen. Podsjetimo, na testu provedenom prije godinu dana 25 europskih banaka nije zadovoljilo. Europa je na krizu iz 2008. odgovorila stvaranjem bankovne unije i Jedinstvenog nadzornog mehanizma kojem je zadatak nadziranje financijskog sektora.

Osvrćući se na postignuto, Liikanen je naglasio kako je mnogo učinjeno, ali posao još nije dovršen. "Stvorili smo bankovnu uniju i jedinstveni mehanizam što znači da se pravila primjenjuju jednako na sve. Međutim, i dalje imamo problem loših kredita čiji je iznos i dalje previsok. Prije nego što banke budu na čvrstom temelju da doprinesu rastu ekonomije, morate biti u mogućnosti srezati taj iznos", kazao je Liikanen. 

Komentirajte prvi

New Report

Close