Turska središnja banka brani liru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. srpanj 2013. u 14:17
Thinkstock

Lira je jučer kliznula na rekordno nisku razinu prema dolaru od 1,9740 lira za dolar, da bi se naknadno stabilizirala na razini od 1,9466 lira.

Turska središnja banka poduzela je jučer hitne mjere kako bi obranila tečaj lire i zauzdala obilno kreditiranje nakon što se tečaj domaće valute prema dolaru sunovratio na rekordno nisku razinu.

Turska je poput mnogih drugih gospodarstava u nastajanju osjetljiva na signale iz američke središnje banke da će uskoro početi smanjivati monetarne poticaje za gospodarstvo. Ti su signali potaknuli povlačenje kapitala iz gospodarstava u nastajanju i analitičari tvrde da pritisak na tursku liru valja promatrati isključivo u tom kontekstu.

Lira je jučer kliznula na rekordno nisku razinu prema dolaru od 1,9740 lira za dolar, da bi se naknadno stabilizirala na razini od 1,9466 lira. Danas se dolarom prema Reutersovim podacima trguje po 1,9386 lira.

Banka je jučer priopćila da je počela primjenjivati mjere kojima "snažno" postrožuje monetarnu politiku.

"Ključno je da je dodatno postrožavanje monetarne politike snažno, efikasno i privremeno", istaknuo je u priopćenju guverner Erdem Basci.

Nove mjere primjenjivat će se sve dok je lira pod pritiskom, poručeno je iz banke.

"Ta će strategija ublažiti iznimno snažan rast kredita i ujedno poduprijeti vrijednost turske lire", stoji su sažetku mjera objavljenom na stranici središnje banke.

Izvori na tržištu kazali su jučer da je središnja banka već počela prodavati dolare.

Središnja banka otvorila je do jučer navečer šest deviznih aukcija na kojima je prodala ukupno dvije milijarde dolara, objavila je Finansbank.

Iz središnje su banke poručili da će i dalje postupno smanjivati priljev lira domaćem financijskom sektoru, i to kroz prebacivanje likvidnosti iz neto inozemne imovine u neto domaću imovinu do sljedećeg sastanka odbora za monetarnu politiku, koji će biti održan ovog mjeseca.

Komentirajte prvi

New Report

Close