‘Tržišta kapitala nose manju ovisnost tvrtki o kreditima’

Autor: Ana Blašković , 09. srpanj 2019. u 22:01
Vedrana Jelušić, partnerica u konzultantskoj kući Deloitte, Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Deloitte i LSE u Zagrebu organizirali konferenciju Capital Markets Day.

Tema tržišta kapitala nije samo bitna za kompanije koje traže kapital već i za nacionalna gospodarstva jer ona osiguravaju uravnoteženije izvore financiranja, a u tome može pomoći i Londonska burza, moglo se čuti na konferenciji “Capital Markets Day” u organizaciji konzultantsko-revizorske kuće Deloitte i London Stock Exchangea.

Prekogranična širenja

Partnerica u Deloitteu Vedrana Jelušić kazala je da tržišta kapitala omogućuju tvrtkama pristup kapitalu za financiranje svojih strategija rasta i prekogranična širenja pri čemu smanjuju ovisnost o kreditnoj zaduženosti. Jelušić naglašava da je upravo razvoj tržišta kapitala u središtu pozornosti Europske komisije i inicijative Unije tržišta kapitala kojom se želi malim i srednjim tvrtkama olakšati pristup kapitalu te omogućiti jednostavniji protok investicija među članicama uz kontinuirano unapređenje korporativnog upravljanja.

 

200godina

postoji LSE na kojoj kotiraju kompanije iz cijelog svijeta

Čelni čovjek Hanfe Ante Žigman kazao je da regulator podržava takve konferencije posebno se osvrćući na posljednjih deset godina tijekom kojih domaće tržište kapitala pokušava ostvariti rast. Za to su, prema Žigmanu, u zadnjoj dekadi postojale tri prilike, no to se nije dogodilo zahvaljujući globalnoj financijskoj krizi, uvođenju poreza na kapitalnu dobit te slučaja Agrokor. “To je sve skupa dovelo do gubitka povjerenja u hrvatsko tržište kapitala”, kazao je Žigman.

Kotira 2100 kompanija

Voditelj grupe Londonska burza (LSE) za srednju i južnu Europu Axel Kalinowski rekao je da LSE postoji više od 200 godina, na njoj je izlistano oko 2100 kompanija iz različitih sektora, veličina iz svih dijelova svijeta. U posljednjih osam godina vrijednost dionica na njoj je porasla za više od 900 posto. Kalinowski je u Hrvatskoj istaknuo suradnju sa Zagrebačkom bankom, a u regiji s Novom Ljubljanskom bankom koja se nedavno uspješno izlistala u Londonu.

Komentirajte prvi

New Report

Close