Sve jači euro zadaje glavobolje ECB-u

Autor: Tomislav Pili , 22. kolovoz 2016. u 22:00
Foto: Press Association/PIXSELL

Procjenama da će euro s 1,13 dolara ojačati do 1,18 dolara ugrožen rast ekonomije.

Tržište valutama očekuje jačanje tečaja eura prema najvažnijim valutama u narednim tjednima što bi Europsku središnju banku (ECB) moglo staviti pred novi izazov. Kako navodi Financial Times, zajednička europska valuta prošli je tjedan zaključila s 1,5 posto višom vrijednošću, dohvativši 1,13 dolara po prvi puta od šokantne britanske referendumske odluke o napuštanju Europske unije.

Dio inozemnih analitičara smatra da se euro može uspeti još više, ponajviše zbog skepticizma da će američka središnja banke (Fed) ove godine povećavati kamatne stope. Analitičari Morgan Stanleya ističu kako bi se euro mogao naći na razini od 1,18 dolara. Švicarska UBS banka ocjenjuje da će euro kraj godine dočekati na 1,16 dolara.

Promatrači tržišta kažu kako Fed šalje zbunjujuće signale oko trenutka podizanja kamatnih stopa, pa bi govor predsjednica Feda Janet Yellen u Jackson Holeu trebao dati jasniji odgovor na to pitanje. No, jači euro mogao bi zadati glavobolje ECB-u s obzirom da će europski izvoz učiniti manje konkurentim, a time se dijelom ugrožava i gospodarski rast.

Primjećuje se to i na europskim burzama gdje su dionice nakon srpanjskog uspona prošli tjedan pale između jedan i dva posto. Kit Juckes, analitičar francuske banke Société Générale, za FT ocjenjuje kako je pritisak sada na europskoj središnjoj banci i održavanju dinamike njezina programa otkupa obveznica. Bilo kakvo slabljenje te dinamike moglo bi dovesti do oštrog rasta tečaja eura, dodao je Juckes.

Komentirajte prvi

New Report

Close